Jouw NEx-check

Jouw NEx-check vind je in de cirkel hiernaast. Scroll naar onder om de score per thema te bekijken én vind tips & tools om die score te verhogen.

Jouw score per thema

Veelgestelde vragen

Wat is de NEx-check?

De NEx-check is een laagdrempelige eerste check voor bedrijven om te zien hoe goed ze scoren op de zeven thema’s van de Nieuwe Economie Index (NEx). Je geeft op elk thema antwoord op drie vragen. Op elke vraag geef je een eigen inschatting op een schaal van nul tot tien. Gezamenlijk bepalen ze zo de score voor een thema. De totaalscore van de NEx-check is een gemiddelde van de scores op zeven thema’s, net als de echte NEx. 

Wat is de Nieuwe Economie Index (NEx)?

De Nieuwe Economie Index (NEx) is het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van onze economie. We ontwikkelden deze index vanuit onze missie: het zo snel mogelijk bereiken van de nieuwe, duurzame economie. Het is een terugkerend, jaarlijks onderzoek en bestaat uit het gemiddelde van de score op zeven thema’s: nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, biodiversiteit, groene energie en circulaire economie.  

Wat zegt de NEx-check over de duurzaamheid van mijn bedrijf?

Dit is een eerste, snelle scan die vooral bedoeld is om je te laten nadenken over de vraag op welke van de thema’s je nog stappen kunt zetten en om prioriteiten te bepalen. Het is zeker geen waterdichte methode of in enige zin wetenschappelijk verantwoord. Wél kan het je richting geven of helpen bij het overtuigen van je directie om in duurzaamheid te investeren.

Kan ik de score op de NEx-check gebruiken voor mijn duurzaamheidsverslag?

Dat mag zeker, maar bedenk je dat het zeker geen wetenschappelijk verantwoorde methode is. Je bepaalt zelf hoe je de NEx-check invult.

Moet ik partner zijn om de NEx-check in te vullen?

Dat hoeft zeker niet. Als je echter écht stappen wilt zetten met je bedrijf, raden we je wel aan om dat te worden. Je krijgt dan toegang tot allerlei stappenplannen en tools, en kunt volop netwerken met andere duurzame bedrijven. Alle info over het partnerschap vind je hier.