De Nieuwe Economie Index (NEx)

De duurzaamheid van de Nederlandse economie in één cijfer

Dit is de NEx

De Nieuwe Economie Index (NEx) is het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van onze economie. We ontwikkelden deze index vanuit onze missie: het zo snel mogelijk bereiken van de nieuwe, duurzame economie.

Lees verder voor meer over de NEx van 2024 of bekijk de video hieronder voor meer uitleg.

De NEx 2024: 17,5 procent

De NEx van 17,5 procent geeft het gemiddelde weer van de scores op zeven thema’s die MVO Nederland gebruikt om een duurzame economie te duiden. Sinds 2020 – toen de NEx op 12,1 procent stond – neemt de NEx elk jaar toe. Dit jaar stijgt de index met 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging van vijf jaar. Verduurzaming loopt tegen beleidsgrenzen aan.

De 7 NEx-thema’s

De transitie naar de nieuwe economie is waar we met partners aan werken. Maar wat is dat, een nieuwe economie? Niemand weet dat echt.

Tot 2020. Toen pakte MVO Nederland de handschoen op en bepaalde zeven thema’s. Deze vormen samen de nieuwe economie. Ook bepalen ze voor onze partners de agenda op weg naar een duurzamer bedrijf.

Persbericht: verduurzaming loopt tegen beleidsgrenzen aan

17,5 procent van het Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

“De NEx laat zien dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt. Verduurzamen is niet toegankelijk, voordelig en begrijpelijk genoeg. Daardoor wachten ondernemers af. De overheid kan verduurzaming financieel en commercieel aantrekkelijker maken”, zegt Wouter Scheepens, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Podcast: het verhaal van de NEx 2024 met Wouter Scheepens

In deze speciale, lekker korte podcastaflevering spreken we met Wouter Scheepens, interim directeur-bestuurder van MVO Nederland. Je hoort hem over wat die 17,5 procent op de NEx 2024 nu eigenlijk betekent. Welke opvallende conclusies hij trekt over groene energie en circulair ondernemen. En wat er moet gebeuren om duurzaam ondernemen commercieel en financieel aantrekkelijk te maken.

Interviews

Op zes van de zeven NEx-thema’s spraken we een inspirerende partner uit ons netwerk: Marcel's Green Soap, Yumeko, Dutch Climate Systems, Zustaina, Abovo Media en Kesbeke. Hoe zijn ze zo ver gekomen en wat kunnen anderen daarvan leren?

Meer over de NEx 2024

Alles weten over het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de NEx? Of ben je een journalist en heb je vragen?