Historie MVO Nederland

Het is 2004 als staatssecretaris van Economische Zaken Gerrit Ybema ‘Het Kennis- en Informatiecentrum Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ voor mkb opricht. Het oorspronkelijke doel: het bevorderen van kennis en informatie over MVO bij ondernemers, maatschappelijke organisaties, overheden en burgers. Het is het begin van dat wat MVO Nederland nu is: de beweging van ondernemers in de nieuwe economie.

De Sociaal Economische Raad (SER) achtte het destijds nodig een tegenwicht te bieden voor het overheersende aandeelhouderskapitalisme. De winst van een onderneming mocht niet ten koste gaan van mens en milieu. Een ondernemer was bovendien een corporate citizen, die met zijn winst wel iets terug zou mogen doen voor de maatschappij. In 2013 is de naam van de stichting gewijzigd in Stichting MVO Nederland.

Financiering

Van een volledig door de overheid gefinancierde organisatie is MVO Nederland in de loop der jaren zelfstandig geworden. Vanaf januari 2013 ontvangt MVO Nederland geen basissubsidie meer. Wel zijn we deels publiek gefinancierd, maar vooral op projectbasis. In de loop der jaren zijn de banden met de overheid verbreed van Economische Zaken naar andere ministeries. 

MVO Nederland nu en in de toekomst

In 2024 bestaat MVO Nederland twintig jaar. Vandaag de dag zijn we vooral bezig met doen. Want het maatschappelijk verantwoord ondernemen van nu is niet meer dat van toen. Daarmee verandert ook het doel van onze organisatie. De tijd van beleid maken, mooie woorden en praatclubs is voorbij; het gaat om actie. MVO Nederland speelt daar een sturende rol in.

Voor een duurzame economie moet het huidige systeem namelijk op de schop. MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven om hieraan bij te dragen. En spoort de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.