De NEx-check©

Altijd al willen weten hoe jouw bedrijf scoort op de zeven thema's van de Nieuwe Economie Index (NEx)? Je bent op de goede plek. Beantwoord de vragen en ontvang direct jouw score, zowel totaal als per thema.

Dit is waarom je de NEx-check© invult

Als je snel en eenvoudig wilt weten hoe duurzaam jouw bedrijf is. Als je geen tijd hebt om een complex en tijdrovende audit te doen. En als je benieuwd bent waar je het goed en minder goed doet. Dan heb je met de NEx-check een laagdrempelig middel in handen om je prioriteiten te bepalen en aan de slag te gaan.
  • 5-10 min
  • vragen
  • Direct resultaat
Doe de NEx-check
1 Kom erachter hoe duurzaam jouw bedrijf is
2 Bepaal op welke thema's je prioriteiten liggen
3 Creëer intern draagvlak voor verduurzaming
4 Laat zien dat je duurzaam onderneemt
5 Ontvang tips & tools om je score te verhogen

Veelgestelde vragen

Wat is de Nieuwe Economie Index (NEx)?

De Nieuwe Economie Index (NEx) is het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van onze economie. We ontwikkelden deze index vanuit onze missie: het zo snel mogelijk bereiken van de nieuwe, duurzame economie. Het is een terugkerend, jaarlijks onderzoek en bestaat uit het gemiddelde van de score op zeven thema’s: nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, biodiversiteit, groene energie en circulaire economie.  

Wat is de NEx-check?

De NEx-check is een laagdrempelige eerste check voor bedrijven om te zien hoe goed ze scoren op de zeven thema’s van de Nieuwe Economie Index (NEx). Je geeft op elk thema antwoord op drie vragen. Op elke vraag geef je een eigen inschatting op een schaal van nul tot tien. Gezamenlijk bepalen ze zo de score voor een thema. De totaalscore van de NEx-check is een gemiddelde van de scores op zeven thema’s, net als de echte NEx. 

Wat zegt de NEx-check over de duurzaamheid van mijn bedrijf?

Dit is een eerste, snelle scan die vooral bedoeld is om je te laten nadenken over de vraag op welke van de thema’s je nog stappen kunt zetten en om prioriteiten te bepalen. Het is zeker geen waterdichte methode of in enige zin wetenschappelijk verantwoord. Wél kan het je richting geven of helpen bij het overtuigen van je directie om in duurzaamheid te investeren.

In hoeverre is de score op de NEx-check te vergelijken met de ‘echte’ Nieuwe Economie Index?

De Nieuwe Economie Index (NEx) is een macro-economisch onderzoek naar hoe duurzaam de Nederlandse economie is. Het onderzoek geeft daarmee inzicht naar ‘de stand van het land’. Het zegt in principe niets over hoe duurzaam individuele bedrijven zijn. De NEx-check meet op basis van dezelfde zeven thema’s. De vragen die je beantwoordt hebben overlap met hoe de NEx wordt bepaald maar zijn niet een-op-een vergelijkbaar.

Kan ik de score op de NEx-check gebruiken voor mijn duurzaamheidsverslag?

Dat mag zeker, maar bedenk je dat het zeker geen wetenschappelijk verantwoorde methode is. Je bepaalt zelf hoe je de NEx-check invult.

Moet ik partner zijn om de NEx-check in te vullen?

Dat hoeft zeker niet. Als je echter écht stappen wilt zetten met je bedrijf, raden we je wel aan om dat te worden. Je krijgt dan toegang tot allerlei stappenplannen en tools, en kunt volop netwerken met andere duurzame bedrijven. Alle info over het partnerschap vind je hier.