Transparante ketens: wereldwijde verantwoordelijkheid

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over je eigen bedrijf. Het gaat ook over je (inter)nationale keten. Werken aan dit thema betekent dat je transparant bent over de impact die je bedrijfsactiviteiten maken op mens en milieu – in Nederland, maar juist ook elders ter wereld. En dat je de risico’s in jouw toeleveringsketen, productieproces en keten identificeert, voorkomt, vermindert of herstelt. Echte due diligence gaat dan ook verder dan alleen keurmerken en labels.

Transparante ketens op de NEx 2024

Ketens zijn niet transparanter geworden in het afgelopen jaar: de NEx-score voor dit thema daalt naar 13 procent. Bedrijven zijn – ondanks de toenemende druk door de CSRD – nog steeds niet zo open over de impact van hun bedrijfsvoering in de keten.

Op de agenda tot 2025

Voor bedrijven

Verstoorde handelsketens door een blokkade van het Suezkanaal, de coronapandemie en oorlog in Oekraïne leggen de kwetsbaarheid van internationale handel genadeloos bloot. Meer in het duister spelen ook misstanden als kinderarbeid, onderbetaling of gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Kortom: de impact van Nederlandse ondernemingen is moeilijk te overschatten. Hier goed mee om gaan zal moeten – of je nou wilt (verantwoord internationaal ondernemen) of niet (verplichte transparantie door de CSRD).

Voor politiek en beleidsmakers

Een goede en snelle implementatie van Europese wet- en regelgeving op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is nodig. Dit geeft bedrijven in Europa een koploperspositie. En zo voorkomen we een afwachtende houding en vertraging. Daarnaast moet de overheid ondersteuning bieden aan bedrijven die zich inzetten voor transparantie, maar niet binnen de wetgeving vallen. Daar kan het zelf aan bijdragen: door zelf het goede voorbeeld te geven, (internationaal) maatschappelijk verantwoord in te kopen én transparant te zijn over het inkoopbeleid.

Interview Oos Kesbeke (Kesbeke Fijne Tafelzuren) over waarom het logisch is aan mvo te doen

Het is net na de Tweede Wereldoorlog. In een keldertje aan het Waterlooplein in Amsterdam begint Charles Kesbeke een inleggerij. Zijn motto: alles wat in ’t zuur kan, gaat in het zuur. Van rolmopsen tot leverworst. En van mosselen tot haring. Vandaag de dag kennen we Kesbeke vooral van de augurken en de Amsterdamse uitjes. In het zuur, uiteraard. Kesbeke is inmiddels een echt familiebedrijf, want na Charles neemt zoon Camiel het bedrijf over, opgevolgd door Oos, die het bedrijf vandaag leidt. We spreken Oos – partner van MVO Nederland - in zijn bijzondere Amsterdamse kantoor aan de Adolf Nassaustraat, recht naast de fabriek.

3 tips voor transparante ketens in jouw bedrijf

1. Maak kennis met de CSDDD

Nauwelijks zijn we gewend aan de transparantie-eisen uit de CSRD en daar is alweer een nieuwe Europese richtlijn met veel gevolgen voor het bedrijfsleven: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze wet verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat de impact op mensenrechten en natuur ook bij leveranciers aan de eisen voldoen.

2. Check je mvo-risico’s

Als je leveranciers of klanten in verre buitenlanden hebt, breng je met de MVO Risicochecker eenvoudig in kaart welke risico’s je kunt tegenkomen. Wijs je handelspartners erop dat de tool ook in het Engels en Duits beschikbaar is.

3. Koop lokaal

We slepen van alles de wereld over, van fruit tot elektronica en van textiel tot afval. Ga dit jaar op zoek naar lokale handelspartners. Ook zakelijk gezien is een goede buur soms beter dan een verre vriend, zelfs in een woelige wereld.

Aan de slag met due diligence

Om te voldoen aan de due diligence-wetgeving zet je een aantal stappen. Dit zijn ze.

Voor Partners

MVO Risico Checker
Om erachter te komen welke mvo-risico’s jouw onderneming loopt en hoe je deze kunt beperken, gebruik je de MVO Risico Checker.
Lees meer

Dit event is geweest

Voor Partners

Partner meet-up: transparante ketens

Als je aan de slag wilt met het vergroten van de transparantie in je ketens, is kennis alleen niet genoeg. Je wilt een thema of onderwerp ook in de praktijk kunnen brengen. Met andere bedrijven kunnen bespreken.
dinsdag 14 mei 2024

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.