Circulaire economie: oneindig gebruik van grondstoffen

Grondstofvoorraden zijn niet onuitputtelijk. Daarom is de nieuwe economie circulair: de waarde van materialen en grondstoffen blijft behouden. Bedrijven verlengen de levenscyclus van producten en maken zich stap voor stap minder afhankelijk van vervuilende, virgin grondstoffen. Door meer in eigen land te produceren maak je je als bedrijf bovendien minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

Circulaire economie op de NEx 2024

De score voor dit thema wil maar niet stijgen. Al jaren kwakkelt de score rond hetzelfde cijfer, en dit jaar daalt het cijfer zelfs naar 13,4 procent. Om de doelen voor 2030 te halen zijn alleen grote stappen en doorbraken genoeg. En die ook nog eens van zo’n kaliber dat de invoering van 15 cent statiegeld op een blikje er bleek bij afsteekt.

Op de agenda tot 2025

Voor bedrijven

De doelen van Nederland en de EU zijn helder: 50 procent minder grondstoffen in 2030, nagenoeg volledig circulair in 2050. Op de agenda: gaan we hier een flinke bijdrage aan leveren, of zijn en blijven we deel van het probleem? Dat vergt flinke stappen, want uit de NEx blijkt dat die circulaire economie er niet vanzelf komt.

Voor politiek en beleidsmakers

De overheid kan circulair ondernemen eenvoudiger en aantrekkelijker maken. Door de belasting te verlagen op reparatie, tweedehands producten en producten gemaakt van recycled materiaal. En door een verschuiving van belasting op arbeid naar die op grondstoffen en uitstoot. Dit maakt reparatie en hergebruik voordeliger dan nieuw kopen. Een deel van de benodigde grondstoffen oogsten we in Nederland, zoals hennep, vlas en wol. Deze vormen de basis voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal en kleding. Net als suikerbieten dat zijn voor plastic. Door als overheid deze teelt en de inzet van biobased materialen te stimuleren, versnelt de transitie weg van fossiele grondstoffen. Stel daarbij concrete, afrekenbare doelen met een duidelijk tijdspad, minimumeisen per sector en voldoende financiële middelen en we komen er wel.

Interview Manon van Leeuwen (Zustaina) over hoe een belachelijke gedrevenheid kan leiden tot winst én duurzame impact

Een box met duurzame cadeaus. Op het eerste oog misschien niet de meest impactvolle duurzame innovatie die er is. Schijn bedriegt echter, als je het verhaal leest van Manon van Leeuwen, oprichtster van Zustaina en geboren Rotterdamse. Ze heeft een groot hart voor de zorg, de natuur en haar familie. Haar motivatie? Anderen inspireren duurzame keuzes te maken. Haar gedrevenheid? Belachelijk groot. We spreken Manon in een bomvolle loods, te midden van vele honderden kerstpakketten die op het punt staan naar de klant te gaan. 

3 tips voor circulair ondernemen in jouw bedrijf

1. Koop circulair in

Circulair inkopen, of circulair opdrachtgeven, draait om het optimaliseren van de grondstoffenstromen die je organisatie binnenkomen. Het platform Ik wil circulair inkopen is niet alleen voor inkopers, ook bijvoorbeeld adviseurs of beleidsmakers kunnen er terecht.

2. Krijg hulp van het Versnellingshuis

Als je hulp nodig hebt om je bedrijfsvoering meer circulair te maken, bezoek dan het Versnellingshuis. Daar vind je de weg naar experts en kennis om je verder te helpen. Het Versnellingshuis verbindt je aan de juiste informatie(bronnen) over wet- en regelgeving, tools, goede voorbeelden en evenementen.

3. Ga repareren

Door Europese wetgeving wint het ‘recht op reparatie’ steeds meer aan belang. Dus als je fysieke spullen maakt of verkoopt, realiseer je dan dat je verplicht wordt dat zo te doen dat ze goed te onderhouden zijn en dat er losse onderdelen beschikbaar zijn.

Aan de slag met afval in je organisatie

Hoe ga je nu om met afval in je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je zelfs afvalvrij wordt?

Voor Partners

Aan de slag met circulair en inclusief ondernemen

Een praktisch 5-stappenplan om circulair en inclusief te ondernemen in jouw organisatie

Voor Partners

Versnellingshuis
Het Versnellingshuis verbindt je kosteloos met de voor jou relevante kennis en expertise, zodat je eenvoudiger de volgende stap kan zetten met jouw circulaire onderneming
Lees meer

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.