Groene energie: stop de opwarming

In 2050 hebben we een volledig duurzame energievoorziening. Dit betekent dat bedrijven hun fossiele energievoorziening afbouwen en voor honderd procent overstappen op groene energie.

Groene energie op de NEx 2024

Het aandeel groene energie schiet omhoog door de toegenomen productie van stroom door zon en wind, én door de afname van het totale energieverbruik wegens de hoge prijzen. Vergeleken met de rest van de EU (23 procent van de energie is hernieuwbaar) blijft Nederland (15 procent) nog wel achter, maar we zijn zeker op de goede weg.

Op de agenda tot 2025

Voor bedrijven

Als het gaat om de agenda voor bedrijven op het gebied van groene energie verandert er weinig: besparen, af van fossiel en op naar volledig hernieuwbaar. Het enige verschil is dat het tempo – opnieuw – omhoog moet om het Klimaatakkoord van Parijs nog te halen.

Voor politiek en beleidsmakers

De overheid moet investeren in structurele duurzame oplossingen om tot een volledig duurzame energievoorziening te komen. Overheidsbeleid dat perspectief biedt en keuzes maakt voor de lange termijn maakt dat bedrijven weten waarin ze kunnen investeren om hun klimaatdoelen te halen. Daarnaast moet de overheid een tijdspad stellen voor de afbouw van fossiele subsidies.

Interview: Arthur van der Lee (Dutch Climate Systems) over de oplossing voor klimaatverandering die vrijwel niemand kent

Het jaar 2023 was het warmste ooit gemeten. De top vijf warmste jaren in Nederland bestaat verder uit 2020, 2014, 2018 en 2022. Niet eerder werd zo duidelijk dat de aarde opwarmt. Dat dat door het verbranden van CO2 komt mag bekend zijn. Maar wist je dat er een nog veel grotere boosdoener is? En dat dat om een gas gaat dat we gebruiken om het juist mínder warm te krijgen? We spreken met Arthur van der Lee, projectmanager bij Dutch Climate Systems (DCS), dat vanuit Nieuwleusen werkt aan een oplossing die zo maar revolutionair kan zijn.

3 tips voor groene energie in jouw bedrijf

1. Wees geen fossiel

Hoewel ‘ie niet bepaald soepel verliep, leverde de klimaatconferentie in oliestaat Dubai eind 2023 toch een slotverklaring op waarin vastgelegd is dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen. Bereid je daarop voor, de kans is groot dat het sneller gaat dan je denkt.

2. Sla je eigen energie op

Je eigen stroom produceren met zon of wind is een geweldige eerste stap. Wie nog verder wil, kan zijn eigen energie opslaan. Er zijn steeds meer aanbieders op dat gebied.

3. Plan je stroomverbruik

Capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet leiden ertoe dat niet alle nieuwe bedrijven een stroomaansluiting krijgen. Verzwaring van het net is in volle gang, maar gaat zeker nog jaren duren. Door je vraag naar elektriciteit zoveel mogelijk af te stemmen op het aanbod help je problemen te voorkomen. Doe daar zo snel mogelijk ervaring mee op; in de toekomst wordt dit wellicht verplicht.

Aan de slag met Science Based Targets

Dit is wat Science Based Targets zijn en zo ga je er mee aan de slag.

Voor Partners

Community of Practice: aan de slag met je Klimaatstrategie

donderdag 26 september 2024 - woensdag 11 december 2024
14:00u - 17:00u
Omgeving Utrecht
Groene Netten
MVO Nederland bracht infrastructuurbeheerders samen in de coalitie Groene Netten, met als doel een actieve bijdrage te leveren aan een circulaire en klimaatneutrale economie.
Lees meer

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.