🔙 Dit was 2023 bij MVO Nederland

Het is 9 juni 2023. Een voor een druppelen mensen binnen tijdens de eerste Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar. Via een gangenstelsel betreden de ietwat weifelende bezoekers het indrukwekkende podium. Applaus klinkt. Duurzaam ondernemers staan in de spotlight. Het is een kenmerkend moment voor MVO Nederland in 2023. Een jaar waarin de economie verduurzaamde, maarhet tempo waarop dat gebeurt aan het afnemen is. Partners van MVO Nederland willen wél vooruit. Nu horen we je denken: maar MVO Nederland, wat was jullie bijdrage dan? Goede vraag 👇

Nou, allereerst streden we namens jou voor een nationale IMVO-wet, wat onder meer leidde tot een ingezonden brief in het Financieel Dagblad en een interview in Nieuwsuur. Sowieso lieten we de stem van duurzaam ondernemen goed horen – we haalden onder meer NPO Radio 1, de Telegraaf, de Volkskrant en het AD met onze opinies en nieuwsberichten.

📈

We boden ons Nieuwe Economie Index-onderzoek aan bij minister Jetten van Klimaat en Energie en Adriaansens van Economische Zaken. We namen partners Greenlink, Crisp, Corbion en RPP Kunststofoplossingen mee, die lieten horen wat ze nodig hebben van het kabinet om duurzaam ondernemen de standaard te maken.

📜

Meer dan 130 bedrijven kwamen dankzij onze Community of Practice-trajecten concreet op stoom richting implementatie van de CSRD.

👨‍🌾

Meer dan 700 partners stonden in de spotlight tijdens Dag voor DoenDenkers én gingen van denken naar doen in creatieve sessies en keynotes. Stond je er niet bij? Op 7 juni 2024 krijg je van ons nog een kans. Same place, beloofd.

🍎

Onze agrifood-activiteiten krijgen steeds meer food aan de grond. In Boeren. Natuurlijk! en het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken – met meer dan 30 deelnemende bedrijven – zetten we concrete samenwerkingen op om de biodiversiteit in de landbouw te versterken. Het nieuwe project Oogsten van gezondheid brengt de duurzame uitdagingen van boeren en de zorg bij elkaar.

Over agrifood gesproken: we zetten natuurlijke landbouw dit jaar extra goed op de kaart van Den Haag met twee werkbezoeken. Onder meer demissionair minister Adema van landbouw, natuur en voedselkwaliteit kwam naar regeneratieve boerderij Schevichoven en hoorde daar wat bedrijven zoals Vitam, Radboudumc en Triodos nodig hebben om de transitie vanuit de keten te versnellen.

🐞❤️

Van Hallmark tot Royal Smilde en Klaverblad Verzekeringen. En van Univé tot Mediq en vele tientallen kleine mkb-bedrijven; dit jaar verwelkomen we meer dan 120 nieuwe bedrijven in ons netwerk. Dat helpt. Hoe groter onze beweging, hoe sneller onze economie duurzaam is!

Dankzij de IMVO-vouchers hielpen we dit jaar 45 bedrijven met financiële ondersteuning bij onderzoek naar verduurzaming van de keten. Onze MVO Risico Checker – waar je zelf test waar je internationale risico’s liggen en hoe die aan te pakken – kreeg een nieuw jasje, waardoor je nu nóg eenvoudiger aan de slag kunt.

💻

In de diverse edities van onze Partner meet-ups – de meest laagdrempelige online mogelijkheid tot netwerken die we partners bieden – vonden dit jaar meer dan 200 speeddates plaats. Een ideaal begin voor een samenwerking richting een duurzamer bedrijf.

🟢🟡🟠🔴

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vertegenwoordigden we een stevige stem namens het progressieve bedrijfsleven. En met succes. Onze analyse van de verkiezingsprogramma’s bereikte alleen op LinkedIn al meer dan 100.000 mensen. Ook zijn we een van de mede-initiatiefnemers van het Manifest Duurzaam Regeerakkoord van SDG Nederland, waarin we het nieuwe kabinet vragen om een toekomstbestendig Nederland.

Veel van wat we leren in onze activiteiten gebruiken om ook andere bedrijven te motiveren aan de slag te gaan. Dit jaar ontwikkelden we bijvoorbeeld een stappenplan over biodiversiteit en nieuwe rijkdom, die door honderden ondernemers zijn gedownload. Onze podcast met partners én experts aan het woord heeft inmiddels 600+ abonnees en meer dan 2.000 luisteraars getrokken.

🙌

En dan vergeten we zeker niet de volle bak bij onze MVO Expeditie en het TIAS Sustainabilty Leadership Program, de meer dan 300 deelnemers aan het slotevent van Ongemak in de Boardroom, het Plastic in Circles-project in Indonesië, de dertig bedrijven die aan de slag zijn met medemenselijk ondernemen, onze rol in het Collectief Natuurinclusief 2.0 en het Futureproof Coffee Uganda-project.

✌🏽

Het is vandaag.

Je leest een verhaal van MVO Nederland met een selectie van wat we samen hebben bijgedragen aan een nieuwe, duurzame economie. Maar misschien denk je ook wel: waarom doe ik eigenlijk niet mee? Of: wat gek dat ik eigenlijk nog geen partner ben (word dat dan meteen hier).

Geen paniek.

In 2024 zetten we deze doendenkmentaliteit gewoon voort. Doe je mee?