Ongemak in de boardroom

project results

Nieuwe Rijkdom

Bestuurders en commissarissen zitten op een belangrijke positie om bedrijven te veranderen. Dat is vandaag de dag extra uitdagend. Van bedrijven wordt namelijk steeds indringender verlangd dat ze actief bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de afname van onze biodiversiteit. Dat betekent dat ze vanuit een breder welvaartsbegrip moeten kijken naar hun organisatie. Het welzijn van de ander en het belang van de planeet moet mee de boardroom in. Dat zorgt voor ongemak. In het project ‘Ongemak in de boardroom’ zijn we dit ongemak met bestuurders en commissarissen aangegaan. Het doel: het opstellen van good practices voor bestuurders en toezichthouders.

Als onderdeel van het project organiseerden we Community of Practice-bijeenkomsten waarin circa 40 bestuurders, commissarissen én wetenschappers met elkaar de dialoog aangingen. Samen zijn we op zoek gegaan naar een antwoord op hoe het ongemak rond duurzame transities te doorbreken is. Uniek aan dit project was dat we de werkwijze van een Community of Practice hebben gecombineerd met toegepast wetenschappelijk onderzoek. Aangesloten bij het project zijn dan ook Patrick Nullens, hoogleraar Leiderschapsethiek en Menswaardige Samenleving aan de Universiteit voor Humanistiek, en Rob Blomme, hoogleraar Organisatiegedrag aan Nyenrode Business Universiteit.

Met aanbieders van executive governance-opleidingen hebben we onderzocht hoe de Good Practice optimaal zijn te verbinden met hun opleidingsprogramma’s. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation. 

Download de good practices

Op basis van de Community of Practice zijn uiteindelijk 7 good practices samengesteld. Deze rusten commissarissen en bestuurders toe om constructief en proactief met het ongemak in de boardroom om te gaan. Het resultaat presenteerden we in april 2023 aan de Nyenrode Business Universiteit voor meer dan 300 bezoekers. 

ongemakindeboardroom.nl

Op onze speciale website vind je meer over Ongemak in de Boardroom, zoals een interview met hoogleraar Rob Blomme en met Jeroen Smit, die als journalist en auteur een rol had. Luister ook onze podcast met Patrick Nullens en deelneemster aan het project Carrie van der Kroon.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.