Ongemak in de boardroom

project results

Nieuwe Rijkdom

Bestuurders en commissarissen zitten op een belangrijke positie om bedrijven te veranderen. Dat is vandaag de dag extra uitdagend. Van bedrijven wordt namelijk steeds indringender verlangd dat ze actief bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de afname van onze biodiversiteit. Dat betekent dat ze vanuit een breder welvaartsbegrip moeten kijken naar hun organisatie. Het welzijn van de ander en het belang van de planeet moet mee de boardroom in. Dat zorgt voor ongemak. In het project ‘Ongemak in de boardroom’ zijn we dit ongemak met bestuurders en commissarissen aangegaan. Het doel: het opstellen van good practices voor bestuurders en toezichthouders.

Als onderdeel van het project organiseerden we Community of Practice-bijeenkomsten waarin circa 40 bestuurders, commissarissen én wetenschappers met elkaar de dialoog aangingen. Samen zijn we op zoek gegaan naar een antwoord op hoe het ongemak rond duurzame transities te doorbreken is. Uniek aan dit project was dat we de werkwijze van een Community of Practice hebben gecombineerd met toegepast wetenschappelijk onderzoek. Aangesloten bij het project zijn dan ook Patrick Nullens, hoogleraar Leiderschapsethiek en Menswaardige Samenleving aan de Universiteit voor Humanistiek, en Rob Blomme, hoogleraar Organisatiegedrag aan Nyenrode Business Universiteit.

Met aanbieders van executive governance-opleidingen hebben we onderzocht hoe de Good Practice optimaal zijn te verbinden met hun opleidingsprogramma’s. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation. 

Download de good practices

Op basis van de Community of Practice zijn uiteindelijk 7 good practices samengesteld. Deze rusten commissarissen en bestuurders toe om constructief en proactief met het ongemak in de boardroom om te gaan. Het resultaat presenteerden we in april 2023 aan de Nyenrode Business Universiteit voor meer dan 300 bezoekers. 

ongemakindeboardroom.nl

Op onze speciale website vind je meer over Ongemak in de Boardroom, zoals een interview met hoogleraar Rob Blomme en met Jeroen Smit, die als journalist en auteur een rol had. Luister ook onze podcast met Patrick Nullens en deelneemster aan het project Carrie van der Kroon.

Misschien vind je dit ook interessant

Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
CSRD-Day
Om bedrijven te helpen bij de CSRD organiseerden we in januari 2024 CSRD-Day.
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.