Voor veel bedrijven is ons zakelijke duurzaamheidsfestival het jaarlijkse hoogtepunt van het MVO Nederland-partnerschap. Het is de dag waarop je voelt dat je onderdeel bent van een groeiende groep ondernemers die laat zien dat het anders kan. Van een groep die laat zien dat ondernemen niet alleen gaat over praten, maar vooral over doen. Niet voor niets noemen we het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival Dag voor DoenDenkers. De tweede editie met deze naam organiseerde MVO Nederland op 7 juni 2024.

Vanaf 10.30 uur verzamelden zo’n 700 bezoekers in het Beatrix Theater in Utrecht. Net als elk jaar stellen we een programma samen dat kennis, inspiratie en netwerken combineert. Niet alleen omdat dat is wat bedrijven van hun partnerschap verwachten, maar ook omdat wij erin geloven dat actie ontstaat uit mensen bij elkaar brengen. Uit luisteren naar elkaars stemmen. Uit het je laten inspireren door nieuwe stemmen. En uit het laten horen van jouw stem.

Stemmen

Precies die stemmen stonden centraal op deze vrijdag. Te beginnen met de stem van de natuur die je als bezoeker hoorde tot in het toilet. In aanloop naar de keynote werd deze stemmen luider en een ervaring voor alle zintuigen. Iedereen voelde hoe de stem van de natuur luid overstemd wordt door die van de mens. Gelukkig bood Milan Meyberg daarna in zijn keynote een perspectief – kunstmatige intelligentie kán de natuur een persoonlijkheid geven en het narratief veranderen. “Heel innovatief en verassend”, aldus een van de bezoekers.

De aanwezigen namen de stem van de natuur daarna mee de break-outsessies in. In twee rondes gingen ze aan de slag met voor hun relevante onderwerpen. Van het beter vertellen van hun duurzame verhaal tot de CSRD zien als meer dan een checklist. Van het afvalvrij maken van de organisatie tot het inzichtelijk maken van ketens via een blokkenspel. Van het opstaan als duurzaam leider tot het ecohumanisme en biomimicry. En van het praktisch toepassen van de NEx tot de historie van mvo. Koptelefoons op, microfoons aan en gaan.

"Er was volop keus in deelsessies en een goede balans tussen informatie, inspiratie en netwerken"

Bezoeker, Dag voor DoenDenkers 2024

Volle tas en maag

Vooraf en tussendoor was er uiteraard volop ruimte voor netwerken. Aan de hand van de zeven NEx-thema’s. Door via de app een afspraak te maken. Of gewoon door samen een Peeze-koffie te drinken, een vegetarisch hapje te pakken of een Broodje Utrecht te eten.

Met een volle maag en tas vol inspiratie lieten bezoekers zich vervolgens drie kwartier vermaken door een klimaatmusical van theatergezelschap De Amazones. Opnieuw bleek: te veel stemmen die tegelijk klinken, dat werkt niet. Wat wel werkte? De musical als inspirator en gesprekspunt voor de netwerkborrel. Of zoals een bezoeker zei: “Hele goede vertolking van wat we allemaal meemaken en hoe complex het is. Ik bleef achter met een gevoel van ongemak wat zowel lastig is als me motiveert om door te gaan.”

Bekijk de foto's

Credits: Marco de Swart (PhotoRepublic)

Bekijk op Flickr

Afscheid Maria van der Heijden

Het was echter nog niet meteen tijd voor de alcoholvrije cocktails en vegetarische bitterballen. Eerst wilden we onze directeur-bestuurder Maria van der Heijden het afscheid geven dat ze verdiende. Na acht jaar zwaait ze af en krijgt ze in Ankie van Wersch een opvolgster. Peter Blom (voorzitter raad van toezicht) en Cecile van Oppen (voorzitster raad van partners) gaven haar lieve woorden, waarna Maria zelf het woord nam en opriep haar gevleugelde uitspraak ‘haastige spoed is goed’ vooral aan te houden in alles wat we doen.

Op de borrel na afloop legden bezoekers nieuwe contacten. Raceten ze over de stormbaan van de nieuwe economie. Gaven ze hun input aan de politiek. Gingen ze op de foto als doendenker. En bedankten ze Maria voor het vertegenwoordigen van hun stem.

Sdu en Renewi

Dag voor DoenDenkers is mede mogelijk gemaakt door Sdu en Renewi. Renewi plaatste afvalstations op strategische plekken en implementeerde een efficiënt afvalweegsysteem. Hierdoor heeft Dag voor DoenDenkers slechts 1 procent restafval opgeleverd. Lees hier de rapportage die Renewi hierover maakte.

Sdu organiseerde een drukbezochte sessie 'CSRD is geen checklist' in een van de mooiste zalen van het Beatrix Theater.

Dag voor DoenDenkers 2025

Was je erbij en denk je nu: volgend jaar wil ik weer! Of heb je het gemist en denk je: dat gaat me niet weer gebeuren. Vul dan het formulier hieronder in en we laten je als eerste weten als je jouw partnerticket kunt activeren. De datum en locatie zijn bekend: 5 juni 2025, opnieuw in het Beatrix Theater.

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.