project results
Jaarlijks belandt zo’n vijftien procent van al het bouwmateriaal in de afvalcontainer. Van verpakkingen en snijverlies tot beton en gipsplaten. Zonde. Veel van dat afval is namelijk nog prima herbruikbaar. In het project ‘De afvalloze bouwplaats’ sloegen zestien bouworganisaties de handen ineen. Het doel: ontwikkel een bouwplaats waar reststromen niet worden verbrand of gestort, maar zo veel mogelijk wordt voorkomen, gescheiden en hergebruikt.
Waarom dit nog niet gebeurt? Het ontbreekt aan regels om afval te verminderen, nieuw materiaal is goedkoper dan gerecycled, en de samenwerking in de bouwketen verloopt nog niet vlekkeloos. Wat betreft die laatste zijn er in dit project stappen gezet. Vanuit een gezamenlijke missie om te komen tot een standaard proces voor afval op de bouwplaats werkten allerlei partijen samen – van ontwerper tot grondstofverwerker. En met resultaat.
In deze doe-het-zelf invultool brengen bouwplaatsen alle reststromen in kaart. Doordat we nu gebruikmaken van eenzelfde document, ontstaat een gezamenlijke taal en begrip van afvalloos bouwen. Het is een middel om het gesprek tussen aannemer, materiaalleverancier en verwerker te ondersteunen.
Op basis van het afvalbeheerplan voor de bouwsector is ook een plan gemaakt voor de infrasector.
Op basis van alle bijeenkomsten en gesprekken die we gevoerd hebben, is een blauwdruk gemaakt voor de afvalloze bouwplaats. De blauwdruk geeft inzicht in wat een afvalloze bouwplaats inhoudt, en welke organisaties op welke manier moeten samenwerken. Het is voer voor gesprek én actie, want nu weet iedereen wat er te doen staat.
Dit project was een Moonshottraject van het Versnellingshuis. In zo’n traject wordt een complexe keten (zoals de bouwsector) geselecteerd, waarin meerdere betrokken partijen met een gedeelde ambitie samenwerken (in dit geval: materiaalverspilling en CO2-uitstoot verminderen). Op de website van het Versnellingshuis vind je de afvalbeheerplannen en de blauwdruk voor een afvalloze bouwplaats. Ook vind je hier een rapport met alle details van het project. In dit rapport is op hoofdlijnen uitgewerkt hoe een vervolgproject eruit kan zien en wat we leerden van deze eerste samenwerking. Dit biedt een mooie basis voor een vervolg.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.