Ieder jaar organiseert MVO Nederland het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar, voorheen ook wel bekend als het Nieuwe Economie-festival. Dit jaar doopten we het Nieuwe Economie-festival echter om tot Dag voor Doendenkers, exclusief voor partners van MVO Nederland. En die doendenkers? Dat waren ruim 700 bezoekers die zich dit jaar (voor het eerst!) in het Beatrix Theater in Utrecht verzamelden voor een dag vol inspiratiesessies en netwerkmogelijkheden.

Dag voor Doendenkers heet niet voor niets zo. Het is namelijk hoog tijd voor actie. Ondernemen met enkel een financieel winstoogmerk? Dat kan niet meer. Het maken van maatschappelijke impact, dáár draait het om. Maar doe dat maar eens als ondernemer, in een economie die nog steeds lineair is ingericht. Op Dag voor Doendenkers zochten we naar een balans. Tussen het goede doen en geld verdienen. Tussen ondernemen voor je eigen bedrijf, klanten en medewerkers enerzijds, én voor een betere wereld anderzijds. Tussen een stap terug en volle vaart vooruit. Tussen doen en denken.

Deskundigheid zit in de zaal

De veranderkracht van bedrijven stond centraal. Want ondernemers, dát zijn de doeners die op dit moment zo hard nodig zijn. Daarom stonden zij deze editie in de spotlight. Door de aanwezigen via de backstage-ingang richting het hoofdpodium op te sturen voor een hartelijk applaus namen we dat spotlight-gedeelte vrij letterlijk, maar ook tijdens de openingssessie van presentator Lucas de Man stonden de bezoekers centraal. Welke stappen willen zij maken? Waar hechten zij waarde aan? Wat zijn hun doelen en wat gaan ze doen om die te behalen? Het resultaat was een energieke opening met een flinke dosis humor die de toon voor de rest van de dag zette.

Deskundigheid zit in de zaal en staat niet op het podium. Het heeft heel lang geduurd, maar eindelijk werden we niet meer toegesproken als een soort kindje dat nog wat beter zijn huiswerk moet doen - bezoeker DvDD '23

Doen of denken in een dome

Terwijl de bezoekers nog nadachten over de opening van Lucas de Man, was het in de domesessies tijd om te doen. Verspreid over acht ‘domes’ leerden de aanwezige doendenkers op een interactieve manier over duurzaam investeren, pitchten ze hun duurzame business-ideeën bij een panel van zes bureaus en zetten ze punten over verduurzaming op de agenda van demissionair minister Jetten. Of ze sloten zich aan bij een speeddatesessie over bio-based materialen, een workshop over natuurinclusief bouwen of een minimasterclass CSRD voor het mkb. Aangezien alles vandaag draaide om het zoeken van een balans, was er naast focus en concentratie ook genoeg ruimte voor wat luchtigheid. Daarvoor zette je gewoon de VR-bril van Renewi op waarmee je op een vernieuwende manier leerde over afval, of je sloot je aan bij de sessie van columniste Japke-d. Bouma, die de tien grootste jeukwoorden uit de duurzaamheidsector op een rij zette. Anderen kwamen vooral voor het pleidooi voor de toekomst van advocate Bénédicte Ficq, die bij veel ondernemers hard maar raak aan kwam: “Helder en confronterend op een prettige manier”.

De dag sloot af met een theatrale talk over de toekomst van werk door actrice Isil Vos, waarbij de grens tussen werkelijkheid en fictie soms vervaagde. Over balans gesproken. Het zorgde voor genoeg gespreksstof tijdens de netwerkborrel, waarbij mensen nieuwe contacten legden onder het genot van een kop koffie uit ons Futureproof Coffee Collective en anderen nog een keer gingen kijken naar de maquettes van een duurzame leefomgeving in natuurgebied de Peel.

Dit was Dag voor Doendenkers 2023

Bekijk de foto’s hier.

Dag voor DoenDenkers viel in de smaak

Het Beatrix Theater in Utrecht als nieuwe locatie werd goed ontvangen en ook dat het festival dit keer op een vrijdag plaatsvond vond 85 procent een goed idee. Bezoekers gaven de Dag voor Doendenkers gemiddeld een 7+. Maar liefst 31 procent gaf het zelfs een 9 of een 10. Een van die bezoekers: “De sessies en onderwerpen waren goed. Mooie locatie en ook interessant dat de dagvoorzitter Lucas de Man een holistische kijk op duurzaamheid liet zien en zijn kwetsbaarheid wilde tonen. Het was een goede mix tussen persoonlijkheid en werk.” De opening van Lucas de Man viel bij meer bezoekers in de smaak: het scoorde vier-en-halve ster op een schaal van vijf.

Fomo tijdens dag voor DoenDenkers

Over de verdere inhoud van het programma waren de bezoekers ook positief. De sessie met Japke-d. Bouma kreeg vier sterren en Bénédicte Ficq zelfs vijf. Over de domesessies geven de bezoekers aan dat ze graag bij meer sessies aanwezig zouden willen zijn dan het tijdframe toeliet. Voor ons alleen maar een teken dat het programma inhoudelijk sterk in elkaar zat. Hoewel het programma voor sommige bezoekers wat keuzestress opleverde, vond 75 procent van de bezoekers de lengte wel precies goed. Bijna iedereen geeft in ieder geval aan volgend jaar weer aanwezig te willen zijn, dus tot in 2024!

Meer weten?

Dag voor Doendenkers is het enige moment per jaar dat MVO Nederland al haar partners samenbrengt om te inspireren, te netwerken en vooral om te doén. Wil je ook bij Dag voor Doendenkers 2024 zijn, maar ben je nog geen partner? Bekijk de voordelen van het partnerschap en sluit je aan bij onze groeiende beweging van ondernemers in de nieuwe economie. Je ontvangt daarna automatisch een gratis toegangsticket voor de eerstvolgende editie. Heb je ideeën hoe we deze dag nóg beter kunnen maken? Laat het ons weten via het contactformulier.

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.