Kijkje in de natuur

project results

Voor Partners

Biodiversiteit

Voor Partners

MVO Nederland stuurt de transitie naar een duurzame economie met de grootste ondernemersbeweging van Europa. Die transitie vraagt om verandering van het huidige systeem. Het bedrijfsleven is als geen ander in staat is om in te spelen op veranderende omstandigheden. Daarom zetten wij in op de kracht van ons partnernetwerk. Een goed voorbeeld hiervan is Kijkje in de Natuur, een netwerkconcept op een van de zeven thema’s van de nieuwe economie, dat we ontwikkelden op basis van een vragenlijst onder onze partners.

Eind 2022 vroegen we ons partnernetwerk hoe het MVO NL-partnerschap bevalt. Wat direct duidelijk werd: bedrijven die zich aansluiten doen dat vooral om inspiratie van andere bedrijven te krijgen, praktische kennis op te halen en voor de netwerkkansen. Verbeterpunt voor ons: events kunnen soms wat concreter. En bedrijven willen nóg beter verbinden met anderen. Daarmee zijn we aan de slag gegaan in een nieuw concept.

Lekker los je eigen weg kiezen

We doopten het concept tot ‘Kijkje in…’. Elke editie vanuit een relevant thema. Vol inspiratie en kennis op een toffe locatie. En ja, ook nieuwe contacten opdoen is een doel, maar dan eens niet op zo’n geforceerde manier maar gewoon lekker los je eigen weg kiezen. Op 25 april 2023 vond de eerste editie plaats: Kijkje in de natuur, helemaal gericht op het onderwerp biodiversiteit. We zetten break-outsessies op over onderwerpen die het thema raken: van koffiereststromen tot natuurlijke landbouw. En van natuurinclusief aanbesteden tot biobased materialen.

We lieten partnerbedrijven helpen de sessies tot een succes te maken. Zo deed het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee aan ‘biodiversiteit en beleid’, voegde afvalverwerker Renewi zich bij koffiereststromen en meubelmaker Vepa bij biobased materialen. De Climate Neutral Group hielp bij de sessie voor grootbedrijven.

Snack je gesprek

Het idee: partners kiezen in de eerste ronde zelf het onderwerp dat bij hen past. MVO Nederland begeleidt de sessies en houdt het gesprek op gang. In ronde twee kiezen bezoekers nóg een keer het voor hen meest relevante onderwerp – alleen kunnen ze deze keer rondlopen en stukjes sessies ‘snacken’. De dag sluiten we af met een keynote – deze keer van Eddy Schabbink van IPC Groene Ruimte, uiteraard over het belang van biodiversiteit. Door dit alles ook nog eens op biologische boerderij De Boerinn te laten plaatsvinden – met ruimte voor een rondleiding – voldeed de middag qua inhoud volledig aan dat wat partners verwachten van MVO Nederland. En gelukkig bleek dat ook uit de deelnemers.

Aan de slag met biodiversiteit

Kijkje in de Natuur bracht zo’n 90 partners bijeen. 85 procent van hen gaf de middag een zeven of hoger – op een schaal van een tot tien. En 90 procent gaf aan echt inspiratie en contacten te hebben opgedaan. Ze waardeerden vooral de open gesprekken, de variatie aan deelnemers en de keynote. De motivatie om aan de slag te gaan met biodiversiteit spatte er in ieder geval vanaf. En laat dat nou weer perfect passen bij onze ambitie om de duurzame economie zo snel mogelijk te bereiken.

Ik heb nu inspiratie om ideeën om te zetten naar concrete acties en munitie om directie te overtuigen - deelnemer 'Kijkje in de natuur'

Meedoen met MVO Nederland?

Dit netwerkconcept is het eerste in vele andere activiteiten die we volledig ontwikkelen vanuit jullie input. Ook de Dag voor Doendenkers organiseren we vanuit deze principes. Wil je meer netwerken? Schrijf je dan in voor een van onze partner meet-ups. In november volgt een tweede ‘Kijkje in…’, deze keer in het hart. Houd onze kanalen in de gaten om je daarvoor aan te melden.

Contact

Staat je vraag niet tussen de veelgestelde vragen of heb je een ander verzoek? Neem dan contact op met Suzanne via s.vanharen@mvonederland.nl

Suzanne van Haren

Programmamanager

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.