De circulaire designjurk van minister Kaag

Jaarlijks kopen Nederlanders 780 miljoen stuks kleding. De Nederlandse retail houdt per jaar circa 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over. Van de kleding die we wél dragen, belandt maar liefst 124 miljoen kilo bij het huisvuil om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuw textiel. Kortom: een enorme verspilling van kleding en daarmee potentieel nieuwe grondstoffen en water. Hoogste tijd voor een oplossing.

Onder begeleiding van MVO Nederland is het netwerk Clothes the Circle opgestart – een circulaire productieketen voor textiel. Hierin werken zelfstandige Nederlandse en buitenlandse partijen binnen de keten met elkaar aan de verwerking van textiele afvalstromen tot circulaire grondstoffen en nieuwe producttoepassingen. Binnen het Clothes the Circle netwerk, werken wij gezamenlijk aan een sluitende en werkende businesscase om mainstream (textiel) producten, aangeboden in Nederland, voor 100% van post consumer & post productie textiel op een circulaire, mens- & milieuwaardige manier te maken.

Clothes the Circle is een netwerk van ketenpartners die samenwerken aan projecten om circulair textiel mainstream te maken. Denk aan de verwerking van niet-herbruikbaar textiel en bedrijfskleding tot nieuwe (textiel) producten.

De circulaire jurk van minister Kaag

Initiatieven van het netwerk leidden al tot concrete resultaten. De mooiste is misschien wel de prachtige rode jurk die minister Kaag droeg tijdens een internationale handelsmissie. Deze jurk is volledig geproduceerd van gerecycled textielafval en handgeweven in samenwerking met het Indiase bedrijf Khaloom, vooruitstrevend in recycling. Later zorgden bedrijven uit het netwerk er ook voor dat voormalig minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Prinsjesdag een kostuum droeg dat is vervaardigd uit gerecycled textielafval. Dit kwam tot stand in samenwerking met Suit Supply.

Een belangrijk doel van de bedrijven in het netwerk Clothes the Circle is aantonen dat een circulaire textielketen daadwerkelijk anders is in te richten. Michiel van Yperen, projectmanager van MVO Nederland en expert op het gebied van circulair textiel: “Controles van fabrieken en verbetermaatregelen zijn ook nodig, maar dat is pleisters plakken. Wij gaan met dit netwerk voor structurele verandering.”

De kracht van het Clothes the Circle-netwerk ligt in het samenwerken van de verschillende partijen in één keten. Boer Group Recycling Solutions, GVK-Society, HAVEP, i-did, Sympany, UPSET Textiles en Makers Unite maken deel uit van het netwerk Clothes the Circle, onder begeleiding van MVO Nederland.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Bianca via b.streng@mvonederland.nl

Bianca Streng

Sectormanager Textiel

Misschien vind je dit ook interessant

Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
CSRD-Day
Om bedrijven te helpen bij de CSRD organiseerden we in januari 2024 CSRD-Day.
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.