Community of Practice: Aan de slag met de CSRD

project results

Voor Partners

Nieuwe Rijkdom

Voor Partners

In november 2022 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. MVO Nederland zag al in 2021 het fundamentele belang van deze richtlijn. De richtlijn is namelijk hét instrument om duurzaamheid integraal mee te nemen in de bedrijfsstrategie. Veel grote bedrijven waren in rep en roer: want wat is die CSRD dan precies en hoe moeten we er nu al mee aan de slag? Omdat MVO Nederland tientallen vragen kreeg van partners op dit onderwerp besloten we een sturende rol te spelen in het beantwoorden van deze vragen.

We zijn gestart met een aantal kosteloze introductiewebinars, waarin we ingingen op de eerste vragen. In vier edities ontvingen we zo’n 900 deelnemers. Voor de bedrijven die er vervolgens daadwerkelijk mee aan de slag wilden, ontwikkelden we een Community of Practice (CoP). Hierin gaan bedrijven gezamenlijk aan de slag met een onderwerp om van experts en elkaar te leren. Een vorm die MVO Nederland vaker gebruikt. Het doel van deze editie? Bedrijven helpen zich voor te bereiden op de CSRD-wetgeving. En wel op zo’n manier dat het de kapstok vormt voor beleid op alle thema’s van de nieuwe economie.

“De CSRD zorgt voor transparantie en standaardisering. Bedrijven zijn met elkaar te vergelijken op de meest relevante onderdelen. Belangrijkste stakeholders als consumenten, ketenpartners, beleggers en financiële instellingen zullen dus op die manier ook de niet-financiële performance van bedrijven gaan beoordelen”, aldus Erwin van Overbeek, Manager Grote Bedrijven Netwerk bij MVO Nederland.

Omdat de grootste uitdaging van CSRD-implementatie zit in het creëren van draagvlak en het meenemen van de organisatie, zijn steeds twee mensen binnen organisaties uitgenodigd voor de CoP-bijeenkomsten. Samen werkten ze aan en leerden ze onder meer over welke verplichtingen er zijn, op welke onderwerpen je moet rapporteren op welk niveau, hoe je je datastrategie op orde kunt krijgen en hoe je het auditproces kunt inrichten.

Wat is de CSRD en geldt dit voor mijn bedrijf?

De CSRD gaat gelden voor bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden: 250+ medewerkers, 20 miljoen euro op de balans en 40 miljoen euro omzet. Meer weten? Lees hier meer over wat de CSRD is en voor wie dit gaat gelden.

Kennispartners

We verzamelden vijf kennispartners die met ons wilden optrekken: EY, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA), NautaDutilh, Grant Thornton en de Capitals Coalition. Samen ontwikkelden we een programma van vier bijeenkomsten waarin deelnemers onder begeleiding leerden over de richtlijn en in break-outsessies konden sparren met andere deelnemers. We organiseerden de Community of Practice driemaal in 2022 en 2023. In 2024 blijven we ze organiseren, zie daarvoor onze eventkalender.

Resultaten

Dankzij de deskundige begeleiding van kennispartners tijdens bijeenkomsten konden we deelnemers de juiste kennis en tools bieden rondom bijvoorbeeld transparantie, verslaglegging, materialiteitsanalyse. Uniek was ook dat ze in break-outsessies de ruimte kregen om te sparren over de nieuw verkregen kennis met andere deelnemers. Zo zijn waardevolle, nieuwe relaties opgebouwd en is er geleerd door en voor elkaar. Enkele bedrijven gaven zelfs aan hun eigen collega’s beter te hebben leren kennen.

In totaal zijn meer dan 130 bedrijven op weg geholpen in hun voorbereiding op de CSRD. Ze snappen het belang van transparantie en verslaggeving en begrijpen welke kansen dit kan bieden voor het toekomstbestendig maken van de organisatie. Tot volle tevredenheid overigens, want met een NPS-score van 23 of hoger voor de drie edities geven deelnemers aan de COP aan te bevelen aan andere bedrijven.

“De CSRD dwingt bedrijven om hun duurzaamheidsbeleid op orde te maken en de juiste data te verzamelen. Dit is een grote verandering waar veel verschillende afdelingen bij betrokken zijn. Dat is een uitdaging, maar ook een kans: het kan ertoe leiden dat mensen andere duurzame keuzes gaan maken en de impact van eigen handelen vanuit de eigen rol kunnen inzien”, zegt Erwin van Overbeek.

"Leerzaam. Ik heb meer inzicht gekregen in waar we ons op moeten focussen."

Deelnemer, Community of Practice CSRD I

Volgende stap

Na deze eerste serie is het tijd voor de implementatie. Als vervolg op deze Community of Practices organiseert MVO Nederland ook een editie met een andere insteek. De eerstvolgende start al in mei 2024, zie de link na de knop hieronder.

Luister ook onze podcast

In het verhaal van de CSRD spreken we met Anke Laan, CSRD-expert bij EY, en met Caroline Kroeze, die bezig is de NS klaar te maken voor de richtlijn.

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.