Community of Practice: aan de slag met CSRD II

 • Datum: dinsdag 26 maart 2024 t/m donderdag 10 oktober 2024
 • Locatie: Wisselende locaties

Voor Partners

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), de ontbossings- en imvo-wet - wetten en regels die ook op jouw bedrijf afkomen. Afvinklijsten? Echt niet! Ze bieden een kans om duurzaamheid te verankeren in je bedrijfsvoering. In deze tweede editie van de Community of Practice van zeven bijeenkomsten bereid je jouw organisatie stapsgewijs voor op de CSRD - ondersteund door expertise en praktijkervaring uit het netwerk. Je gaat weg met een sterke basis voor geïntegreerde besluitvorming, intern draagvlak en een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.

De Community of Practice in het kort

De CSRD heeft als doel om transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslaglegging te bevorderen, waardoor consumenten, investeerders en klanten beter inzicht krijgen in de maatschappelijke impact van je bedrijf. De CS3D is een aanvulling hierop en motiveert je mvo-risico's te identificeren en negatieve effecten te voorkomen en te verminderen. Kortom: meer transparantie in het belang van mens en milieu. Dit programma laat je niet alleen zien wat er van je verwacht wordt, maar ook hóe je dit vertaalt naar de dagelijkse praktijk van je organisatie.

Let op: dit is een vervolg op de Community of Practice aan de slag met CSRD I

Heb jij of je collega's nog niet eerder deelgenomen aan de Community of Practice: Aan de slag met CSRD? Dan raden wij je aan om eerst deel één te volgen. Lees meer informatie over de aankomende editie in maart.

Zeven interactieve praktijksessies

 • Krijg ondersteuning uit verschillende disciplines bij de implementatie van CSRD en CS3D

 • Leer de theorie combineren met de praktijk via persoonlijke opdrachten, het uitwisselen van uitdagingen en voorbeelden

 • Krijg toegang tot ons digitale platform - de CSRD-community met 350+ professionals uit 150+ grootbedrijven

 • Samenstelling van een vaste groep bedrijven met een vergelijkbare uitdaging, die op een interactieve manier van elkaar leren

Programma en planning

In de plenaire onderdelen krijg je de theorie over een specifiek onderdeel uitgelegd van een expert. In deelsessies ga je onder begeleiding verder in gesprek met deelnemers over de uitdagingen en handelingen in de praktijk. De data en thema's van de sessies zijn als volgt:

1. Werken met de CSRD | 26 maart

2. Rapporteren volgens de ESRS | 16 april

3. Beschikbare en betrouwbare ESRS-data | 14 mei

4. CSDDD: ketenverantwoordelijkheid en risico-identificatie | 11 juni

5. Controle en assurance (online) | 4 juli

6. Biodiversiteit en ecosystemen | 17 september

7. De invloed van ESG-data op financiering, investeringen en leningen | 10 oktober

Alle sessies vinden - op wisselende locaties - plaats op een dinsdag of donderdag en nemen ongeveer drie uur in beslag. Met uitzondering van sessie vijf over controle en assurance, deze is online en van kortere duur. Wisselend tussen ochtend (9:30 – 12:30) en middag (14:00 tot 17:00).

Je wordt onderdeel van onze CSRD-community

Uniek aan dit programma is dat je met collega’s meedoet. Dit versterkt de samenwerking en helpt om de nodige acties sneller door te voeren in je organisatie. En doordat je in een vaste groep aan een gezamenlijke uitdaging werkt, is er ruimte om dieper in te gaan op het praktische gedeelte van de CSRD-richtlijn. Tevens maken we gebruik van een digitaal platform om gegevens, documentatie en ervaringen uit te wisselen – ook buiten de geplande bijeenkomsten om. Je wordt dus echt onderdeel van onze CSRD-community!

Het programma

In sessies 1, 2, 4, 5 en 6 staan de ESRS topics centraal en gaan we diep in op de materie.

Sessie 1:

 • ESRS 1 General Requirements

 • ESRS 2 General Disclosures

 • E1 Climate change

 • S1 Own workforce

Sessie 2:

 • E2 Pollution

 • E3 Water and marine resources, E5 Resource use and circular economy

 • E5 Resource use and circular economy

 • S4 Consumers and end-users

Sessie 4 :

 • S2 Workers in the value chain

 • S3 Affected communities

 • ESRS G1 Business conduct

Sessie 6:

 • E4 Biodiversity and ecosystems

De programma onderdelen buiten de ESRS om

Sessie 3 duikt diep in de wereld van data, met de focus op het verkrijgen van beschikbare en betrouwbare gegevens. Via drie break-out sessies krijg je inzicht in de gehele CSRD-cyclus, waarbij je leert welke data op welke punten cruciaal is en hoe je deze kunt verkrijgen.

Sessie 5 gaat over assurance, waarbij je allerlei vragen kunt stellen aan ervaren accountants.

Sessie 7 werpt een blik op het perspectief van banken, met betrokkenheid van drie banken. Ontdek welke informatie zij wel/niet van bedrijven kunnen opvragen en hoe jouw ESG-transparantie en resultaten van invloed kunnen zijn op het verkrijgen van financiering. Tegelijkertijd delen zij relevante inzichten over het proces

Alvast een aantal van de experts op een rij

 • Emma Verheijke - Grant Thornton

 • Annemieke Bos - Grant Thornton

 • Esther Wolfs - Grant Thornton

 • Stijn Schep - Grant Thornton

 • Roel Drost - PWC

 • Steven Boekhoudt - PWC

 • Kees Kerstens - Salacia Solutions

 • Rutger IJzendoorn - Conclusion (Consulting)

 • Raymond van Ek - Conclusion (Hot ITem)

Voorwaarden

Schrijf je hier in

Veelgestelde vragen

Wat is de CSRD?

De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor bedrijven die nu vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.

Hoe weet ik of de CSRD voor mijn bedrijf geldt?

De CSRD gaat gelden voor bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden: 250+ medewerkers, 25 miljoen euro op de balans en jaarlijks meer dan 50 miljoen euro omzet. Meer weten? Lees meer over wat de CSRD is en voor wie dit gaat gelden.

Kan ik het programma in het Engels volgen?

Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands.

Kan ik met meer dan twee collega's meedoen?

De deelnameprijs is voor twee collega’s. Echter is het mogelijk om met meer collega’s mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

Kosten

Per organisatie vragen we een eenmalige bijdrage om je deelname niet vrijblijvend te maken en organisatorische kosten te dekken. Voor grootbedrijven (met meer dan 250 medewerkers) is dit 1.500 euro, voor mkb 750 euro (exclusief btw).

Dit programma heeft een geschatte waarde van 7.000 euro. Een groep bestaat uit maximaal 25 bedrijven. Voorafgaand vind er een intakegesprek plaats. We raden aan om per sessie deel te nemen in duo-vorm met een collega die – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering.

Contact

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Christian helpt je graag verder.

Neem contact op

Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners

Community of Practice: aan de slag met CSRD II

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan.
donderdag 5 oktober 2023 - donderdag 11 april 2024
14:00u - 17:00u
Wisselende locaties

Community of Practice: aan de slag met CSRD I

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan.
dinsdag 5 maart 2024 - dinsdag 21 mei 2024
Wisselende locaties

Dit event is geweest

Community of Practice: medemenselijk ondernemen

Medemenselijk ondernemen gaat gepaard met innovatiekracht, betrokken medewerkers, tevreden klanten, duurzame leveranciersrelaties, aantrekkingskracht als werkgever en financiële gezonde groei.
donderdag 14 september 2023 - vrijdag 9 februari 2024
Bekijk alle Events

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.