FOODCoST: op naar de echte prijs van voedsel

Hoeveel kosten de avocado’s in je winkelmand nou écht? En je koffie, tros bananen of pot pindakaas dan? In elk geval meer dan je denkt. Want de verborgen kosten door schade aan milieu, mens en dier zijn niet in de reguliere supermarktprijs meegenomen. In het FOODCoST-project werken we aan een effectieve en toegankelijke methodologie om de echte prijs te bepalen door alle externe effecten in de voedselprijs mee te rekenen. Het doel? De prijs van je avocado, koffie, appels en pindakaas zo eerlijk mogelijk maken.

Het FOODCoST-project is een grootschalig Europees project waarin MVO Nederland samenwerkt met academici, non-profitorganisaties en bedrijven om de echte prijs van voedingsproducten te achterhalen en te bepalen. De echte prijs is de kostprijs voor de producent inclusief de kosten van de negatieve impact op mens en natuur. Denk hierbij ook aan een leefbaar inkomen voor de boeren, maar ook de impact op bodem en biodiversiteit. Alleen door een echte prijs te betalen krijgen alle partijen in de voedselwaardeketen eerlijk betaald én heeft de boer ruimte om te investeren in verduurzaming. Maar hoe berekenen we die echte prijs?

True Cost Accounting

Eén geschikte methode is True Cost Accounting (TCA). Dit is een boekhoudmethode die probeert de verborgen kosten van economische activiteiten op natuurlijk en sociaal kapitaal in geldbedragen te meten. Dit betekent dat het de impact van deze activiteiten op klimaat, biodiversiteit, milieu, maatschappij en gezondheid te kwantificeren, met als resultaat dat deze kosten in financiële overzichten verschijnen.

Casestudy: Futureproof Coffee in Uganda

MVO Nederland neemt binnen het FOODCoST-project deel aan een casestudy gericht op de verduurzaming van de Oegandese koffiewaardeketen. In dit project richten we ons op de creatie van leefbaar inkomen, regeneratieve productiemodellen en inkomensdiversificatie.

Dit levert het op

Het FOODCoST-project verzamelt uiteindelijk tools zoals True Cost Accounting om de verborgen kosten van zaken als vervuiling of het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te berekenen én geeft tips aan beleidsmakers hoe hier het beste wet- en regelgeving over te maken. Door deze extra kosten – zie het als een soort schadevergoeding – toe te voegen aan de prijs van producten, herdefiniëren we de waarde van voedsel. De ontwikkeling van geharmoniseerde methodes voor het berekenen van echte prijzen ondersteunt de transitie naar duurzame voedselsystemen.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Marit via m.berkelaar@mvonederland.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Natuurlijke bouwmaterialen
In dit project werkt MVO Nederland samen met non-profitorganisatie Building Balance aan de ontwikkeling en opschaling van natuurlijke bouwmaterialen.
Lees meer
De afvalloze bouwplaats
In dit project pakken we de grote materiaalstroom uit de bouwsector aan, zodat dat wat overblijft zo hoogwaardig mogelijk kan worden hergebruikt.
Lees meer
CO2-beprijzing in de zorg
Is CO2-beprijzing een effectieve strategie om de milieu-impact van de zorgsector te verminderen?
Lees meer
Bekijk alle projecten