projects
Bedrijven krijgen te maken met steeds meer Europese regels over verantwoord en duurzaam ondernemen. Voorbeelden zijn de CSRD, CSDDD, Ontbossingsverordening, Anti-dwangarbeid verordening en de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid in EU-regelgeving over circulariteit. Elke wet heeft eigen doelen en regels. Ook worden deze wetten uitgevoerd door verschillende ministeries en toezichthouders. Zelfs Nederlandse bedrijven die niet direct onder deze wetten vallen, krijgen vaker vragen van andere bedrijven in hun keten.
Als bedrijven elke wet apart moeten uitvoeren, zorgt dat voor meer regels, meer papierwerken extra kosten. Dit maakt het lastiger om de doelen van de wetten — zoals het beschermen van mensenrechten, klimaat en het milieu — te behalen. De Europese Commissie wil de regels wel makkelijker maken met het in februari 2025 gepresenteerde Omnibus-voorstel. Maar wat ontbreekt is een geïntegreerde aanpak van de bestaande duurzaamheidsregels. Het ministerie van Economische Zaken is daarom gestart met een pilotproject: Geïntegreerde implementatie van EU-duurzaamheidswetgeving.
Dit project ontwikkelt een geïntegreerde aanpak waarmee bedrijven de verschillende duurzaamheidsregels op een samenhangende manier kunnen toepassen. Daarbij wordt aangesloten op wat bedrijven al doen en op bestaande internationale richtlijnen, zoals die van de OESO over verantwoord internationaal zakendoen en die van de Verenigde Naties over mensenrechten en bedrijven.
Een geïntegreerde aanpak helpt bedrijven om slimmer en efficiënter aan wetgeving te voldoen. Zo hoeven ze minder dubbel werk te doen, dalen de kosten en wordt het duidelijker wat er van hen wordt verwacht. Deze aanpak moet bedrijven ondersteunen met duidelijke stappen, zodat ze niet verdwaald raken in het woud van regels. Het gevolg is meer overzicht en samenhang en minder regeldruk. Een voordeel is ook dat het bijdraagt aan het versterken van de Nederlandse waardeketens en zo aan het verdienvermogen en de leveringszekerheid van Nederlandse bedrijven.
Het project wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en is in samenwerking met Erasmus School of Law, RB Connect, FoodFirst en MVO Nederland. Met deze aanpak wil het ministerie het voor bedrijven makkelijker maken om toekomstbestendig zaken te doen. Door een slimmere toepassing van de regels wordt duurzaam ondernemen haalbaarder én aantrekkelijker voor Nederlandse bedrijven. Het project wordt uitgevoerd via een transparant proces en door middel van een multi-stakeholderdialoog in sessies met verschillende belanghebbenden. Om kennis goed te verspreiden komen er o.a. trainingen voor branches en een Community of Practice voor bedrijven.
NB: Het pilotproject heeft niet als doel om wetten of wetgevingstrajecten te veranderen. Het gaat juist om het integreren van de uitvoering hiervan door bedrijven.
MVO Nederland is ook betrokken bij het project en deelt de integrale aanpak en kennis die uit dit project voortkomt met bedrijven via een peer-learning praktijkreeks (Community of Practice). Deze start naar verwachting in oktober 2025.
Wil je meedenken over de aanpak, op de hoogte blijven van de voortgang en uitkomsten van het project, of heb je interesse om deel te nemen aan de praktijkreeks? Neem dan contact op met Roxana de Raad.
Roxana de Raad
Relatiemanager sectornetwerken & transparante ketens | MVO Nederland