Events

Community of Practice: aan de slag met CSRD II

Exclusief voor partners van MVO Nederland Nieuwe Rijkdom Donderdag 05 oktober 2023 tot Donderdag 11 april 2024 | wisselende locaties

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), de ontbossings- en imvo-wet – wetten en regels die ook op jouw bedrijf afkomen. Afvinklijsten? Echt niet! Ze bieden een kans om duurzaamheid te verankeren in je bedrijfsvoering. In deze Community of Practice van acht bijeenkomsten bereid je jouw organisatie stapsgewijs voor op de CSRD – ondersteund door expertise en praktijkervaring uit het netwerk. Je gaat weg met een sterke basis voor geïntegreerde besluitvorming, intern draagvlak en een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.

De CSRD heeft als doel om transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslaglegging te bevorderen, waardoor consumenten, investeerders en klanten beter inzicht krijgen in de maatschappelijke impact van je bedrijf. De CS3D is een aanvulling hierop en motiveert je mvo-risico’s te identificeren en negatieve effecten te voorkomen en te verminderen. Kortom: meer transparantie in het belang van mens en milieu. Dit programma laat je niet alleen zien wat er van je verwacht wordt, maar ook hóe je dit vertaalt naar de dagelijkse praktijk van je organisatie.

Let op: dit is een vervolg op de Community of Practice CSRD

Heb jij of je collega’s nog niet eerder deelgenomen aan de Community of Practice: Aan de slag met CSRD? Dan raden wij je aan om eerst deel één te volgen. Lees meer informatie over de aankomende editie in september.

ACHT INTERACTIEVE PRAKTIJKSESSIES

 • Krijg ondersteuning uit verschillende disciplines bij de implementatie van CSRD en CS3D
 • Leer de theorie combineren met de praktijk via persoonlijke opdrachten, het uitwisselen van uitdagingen en voorbeelden
 • Krijg toegang tot ons digitale platform – de CSRD-community met 300 professionals uit 130 grootbedrijven
 • Samenstelling van een vaste groep bedrijven met een vergelijkbare uitdaging, die op een interactieve manier van elkaar leren

Programma en planning

In de plenaire onderdelen krijg je de theorie over een specifiek onderdeel uitgelegd van een expert. In deelsessies ga je onder begeleiding verder in gesprek met deelnemers over de uitdagingen en handelingen in de praktijk. De data en thema’s van de sessies zijn als volgt:

 1. Werken met de CSRD | 5 oktober 2023
 2. Rapporteren volgens de ESRS | 9 november 2023
 3. Beschikbare en betrouwbare ESRS-data | 7 december 2023
 4. CSDDD: ketenverantwoordelijkheid en risico-identificatie | 8 februari 2024
 5. CSDDD: acties, herstel en communicatie | 7 maart 2024
 6. Biodiversiteit en ecosystemen | 21 maart 2024
 7. Controle en assurance (online) | 4 april 2024
 8. De invloed van ESG-data op financiering, investeringen en leningen | 18 april 2024

Alle sessies vinden – op wisselende locaties – plaats op een donderdag en nemen ongeveer vier uur in beslag. Met uitzondering van sessie zeven over controle en assurance, deze is online en van kortere duur.

Dit zijn de experts

Annemieke Bos Grant Thornton
Emma Verheijke Grant Thornton
Esther Wolfs Grant Thornton
Stijn Schep Grant Thornton
Colette Grosscurt EY
Emma Fabius EY
Shima Golestan EY
Tim Linger Conclusion (Services)
Raymond van Ek Conclusion (Hot ITem)
Rutger van IJzendoorn Conclusion (Consulting)
Kees Kerstens Salacia Solutions
Niels Dijkman BDO Accountants
Meike Proost ING
Jan Agterhuis Triodos Bank
Suzanne Schilder ABN Amro
Suzanne Kröner-Rosmalen NautaDutilh

Deelname is inclusief een toegangsticket voor CSRD-DAY

Op donderdag 25 januari 2024 organiseert MVO Nederland hét CSRD-event van het jaar: CSRD-DAY. Spar met vakmensen over maatregelen, uitdagingen en lessen. Ook ontdek je een breed aanbod van diensten, tools en expertises die helpen CSRD in jouw organisatie te verankeren.

Je wordt onderdeel van onze CSRD-community

Uniek aan dit programma is dat je met collega’s meedoet. Dit versterkt de samenwerking en helpt om de nodige acties sneller door te voeren in je organisatie. En doordat je in een vaste groep aan een gezamenlijke uitdaging werkt, is er ruimte om dieper in te gaan op het praktische gedeelte van de CSRD-richtlijn. Tevens maken we gebruik van een digitaal platform om gegevens, documentatie en ervaringen uit te wisselen – ook buiten de geplande bijeenkomsten om. Je wordt dus echt onderdeel van onze CSRD-community!

VOORWAARDEN

Ambitieuze mkb'ers opgelet!

Gaat de CSRD (nog) niet voor jou gelden, maar wil je jouw organisatie tijdig klaarstomen voor toekomstige wet- en regelgeving? Of werk je veel met grootbedrijven en wil je weten welke invloed dit heeft op jullie samenwerking? Het is mogelijk om als mkb’er mee te doen aan deze Community of Practice. Hiervoor gelden andere voorwaarden dan voor grootbedrijven. Zo organiseren we vooraf een ‘bijspijkersessie’ om je goede basiskennis van de CSRD mee te geven voordat je het volledige praktijkprogramma doorloopt. Neem bij interesse contact op met collega Marieke de Jong.

KOSTEN

Per organisatie vragen we een eenmalige bijdrage om je deelname niet vrijblijvend te maken en organisatorische kosten te dekken. Voor grootbedrijven (met meer dan 250 medewerkers) is dit 1.500 euro, voor mkb 750 euro (exclusief btw).

Dit programma heeft een geschatte waarde van 7.000 euro. Een groep bestaat uit maximaal 25 bedrijven. Voorafgaand vind er een intakegesprek plaats. We raden aan om per sessie deel te nemen in duo-vorm met een collega die – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering.

CONTACT

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Christian helpt je graag verder. Direct aanmelden kan natuurlijk ook.

Je collega of leidinggevende informeren?

We hebben een digitale informatiesheet gemaakt met alle belangrijke informatie over deze Community of Practice op een rij. Stuur gerust door naar je collega of leidinggevende om te kijken of dit implementatieprogramma een waardevolle aanvulling is voor jouw organisatie.

Schrijf je in


Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Stuur mij een e-mail