Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Community of Practice: aan de slag met CSRD I

Grootbedrijven Nieuwe Rijkdom Dinsdag 19 september 2023 tot Dinsdag 28 november 2023 | wisselende locaties

In november 2022 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. Dit verplicht een groot aantal bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Om hieraan te voldoen, is het nú tijd om je voor te bereiden op het verzamelen van data en het inrichten van de governance structuur. Dit kost tijd en is een enorme uitdaging. MVO Nederland organiseert de Community of Practice: aan de slag met CSRD om die uitdaging voor jou eenvoudiger te maken.

➜ Direct naar het aanmeldformulier

DE COMMUNITY OF PRACTICE IN HET KORT

 • Vier maandelijkse bijeenkomsten op dinsdagen van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Uitleg van experts van Grant Thornton, EY, Nauta Dutilh en de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA), onafhankelijk begeleid door MVO Nederland
 • Samenstelling van een vaste groep bedrijven met een vergelijkbare uitdaging, die op een interactieve manier van elkaar leren
 • De theoretische kant wordt direct gecombineerd met de praktische kant via persoonlijke opdrachten, het uitwisselen van uitdagingen en onderlinge discussies
 • Aan het eind heb je een integraal inzicht gekregen in de eisen van de CSRD en weet je wat er binnen je organisatie nog moet gebeuren om je hierop voor te bereiden

DIT LEVERT HET JOU OP

 

CSRD

PROGRAMMA

De bijeenkomsten vinden plaats op vier dinsdagen: 19 september, 10 oktober, 7 november en 28 november. Twee keer een ochtenddeel en twee keer een middagdeel. Afhankelijk van de behoefte van deelnemers is er na afloop ook nog ruimte om na te praten en te netwerken.

Elke bijeenkomst bestaat uit plenaire onderdelen en break-out sessies. In de plenaire onderdelen krijg je de theorie over een specifiek onderdeel uitgelegd van een expert. In de break-out sessie ga je onder begeleiding verder in gesprek met deelnemers over de uitdagingen en handelingen in de praktijk.

De opbouw van de bijeenkomsten is als volgt:

 1. Ambitie, doelen en verplichtingen
 2. Meten en rapporteren
 3. Controle en audit
 4. Governance en leiderschap

Aan het einde van de serie weet je niet alleen hoe je aan de verplichtingen van de CSRD moet voldoen, maar ben je gemotiveerd om duurzaamheid een integraal onderdeel te maken van je bedrijfsstrategie.

UNIEK: LEER SAMEN MET EEN COLLEGA ÉN VAKGENOTEN

Uniek aan dit programma is dat je in duo-vorm meedoet. Dit versterkt de samenwerking met je collega en helpt om de nodige acties sneller door te voeren in je organisatie. En doordat je in een vaste groep aan een gezamenlijke uitdaging werkt, is er ruimte om dieper in te gaan op het praktische gedeelte van de CSRD-richtlijn. Tevens maken we gebruik van een digitaal platform om gegevens, documentatie en ervaringen uit te wisselen – ook buiten de geplande bijeenkomsten om. Hierop zijn ook de deelnemers van voorgaande edities te vinden, waarmee je kunt sparren over implementatievraagstukken. Je wordt dus echt onderdeel van onze CSRD-community!

Experts

 • Emma Verheijke en Annemieke Bos (Grant Thornton)
 • Colette Grosscurt, Emma Fabius, Rick de Ruiter en Shima Golestan (EY)
 • Usha Ganga (Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants)
 • Suzanne Kröner-Rosmalen (Nauta Dutilh)
 • En meer experts en ervaringsdeskundigen gerelateerd aan de thema’s

Wist je dat al meer dan 120 bedrijven hebben deelgenomen aan onze Community of Practice CSRD?

“Het geeft bredere context rondom het thema en inzicht in uitdagingen bij andere partijen.”

Sander Haas, Merkmanager bij ADG Dienstengroep

“De Community of Practice gaf veel inzicht in wat er in de CSRD verwacht wordt en hoe je je als organisatie hierop kan voorbereiden.”

Ilonka Nennie, Sustainability Officer bij Vreugdenhil

“Ik heb nu meer gevoel bij de CSRD. Dat je het niet moet onderschatten en nu al moet beginnen.”

Joost van Dijk, Corporate controller bij Evides

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is de CSRD?

De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor bedrijven die nu vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.

Hoe weet ik of de CSRD voor mijn bedrijf geldt?

De CSRD gaat gelden voor bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden: 250+ medewerkers, 20 miljoen euro op de balans en 40 miljoen euro omzet. Meer weten? Lees meer over wat de CSRD is en voor wie dit gaat gelden.

Kan ik het programma in het Engels volgen?

Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands.

Voor wie is dit relevant?

Dit programma is geschikt voor iedereen binnen je organisatie die actief wil bijdragen aan het toekomstbestendig maken van zijn of haar organisatie. Bijvoorbeeld als je een rol hebt met betrekking tot financiën, accounting, strategie, duurzaamheid, rapportage, communicatie en juridische zaken.

Kan ik met meer dan twee collega's meedoen?

De deelnameprijs is voor twee collega’s. Echter is het mogelijk om met meer collega’s mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

Zijn de bijeenkomsten online of offline?

De vier bijeenkomsten zijn allemaal offline. De locaties worden t.z.t. bekendgemaakt.

KOSTEN

 • Partners van MVO Nederland: €995,- per organisatie
 • Geen partner? Dan kun je alsnog deelnemen. Dit kost €2.995,- per organisatie

De genoemde prijzen zijn exclusief btw. De deelnameprijs geeft twee werknemers per organisatie toegang tot de Community of Practice.

CONTACT

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Christian helpt je graag verder. Direct aanmelden kan natuurlijk ook.

Schrijf je hier in


Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Stuur mij een e-mail
+31 6 40 22 08 74

Plan een digitaal gesprek met mij in