Werkbezoek met politici: CO2-beprijzing

project results

Duurzame ondernemers beschikken over volop kennis en ervaring over ondernemen in de nieuwe economie. Deze ervaring is zeer relevant voor politici en ambtenaren, omdat ze daarmee toekomstbestendig beleid beter kunnen aansluiten op de bedrijfspraktijk. Echter, Den Haag neemt die praktijkervaring nog te weinig écht mee in besluiten. MVO Nederland vertegenwoordigt de stem van duurzame ondernemers op de thema’s van de nieuwe economie en organiseert daarom werkbezoeken die politici en ondernemers concreet bij elkaar brengen.

Duurzame ondernemers willen graag toekomstbestendig ondernemen. Beleid- en regelgeving is daarvoor essentieel: het zorgt voor een gelijk speelveld en maakt toekomstbestendig ondernemen eenvoudiger. Mkb’ers hebben alleen niet altijd de tijd en capaciteit om hun ervaring en visie uit te dragen richting de politiek en in beleidsdiscussies. En dat terwijl ondernemers beleidsmakers enorm kunnen inspireren met hun innovatieve oplossingen en vernieuwende businessmodellen. Ook dragen ze de knelpunten aan die duurzaam ondernemen in de weg staan.

MVO Nederland brengt ondernemers en beleidsmakers in contact

Om politici, beleidsmakers en duurzame ondernemers bij elkaar te brengen organiseert MVO Nederland werkbezoeken. Zo brachten we in 2021 bedrijven uit ons netwerk in gesprek met hoge ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat om het te hebben over CO2-beprijzing. Ook bezochten we samen met VVD-kamerlid Peter de Groot het circulaire pand van RPP Kunststofoplossingen en Dijkhuis Bouwen met Waarde. In een ander – door corona helaas online – werkbezoek spraken ASN Bank, Peeze Koffie, Schijvens Textiel, Tony’s Chocolonely en Arte Groep met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over scherpe randvoorwaarden in internationale handelsketens. En koplopers Leaseplan, Roland Berger, Greenchoice en Arte Groep inspireerden ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met hun klimaatambities.

Ondernemers inspireren tot beleidsverandering

De werkbezoeken zorgen voor een win-win: koplopende ondernemers voelen zich gehoord door politici en beleidsmakers. Politici en beleidsmakers weten op hun beurt wat er speelt in de samenleving. En met resultaat. Politici noemen onze partners regelmatig als voorbeeld tijdens debatten. Of nodigen ze uit om hun geleerde lessen te delen bij het uitwerken van het beleid. Soms inspireren de ondernemers zelfs tot aanpassing van het beleid ten faveure van de nieuwe economie.

Wil je ook bijdragen aan onze gezamenlijke lobby richting Den Haag en jouw verhaal vertellen in een werkbezoek? Sluit je dan aan bij het Koplopernetwerk van MVO Nederland

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met s.devrijer@mvonederland.nl

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.