Het Betonakkoord

project results

Circulaire Economie

Beton is overal. Alleen in Nederland al gebruiken we ieder jaar 15 miljoen kubieke meter nieuw beton. De betonketen is daarmee een van de meest invloedrijke sectoren op het gebied van gebouwde omgeving, infrastructuur, werkgelegenheid en milieu. Positief en negatief: Nederlands beton is verantwoordelijk voor 3,7 megaton aan koolstofdioxide per jaar, dat is 4 procent van de industrie en ruim 2 procent van de totale nationale uitstoot.

Om de negatieve impact te beperken nam MVO Nederland het initiatief tot het Betonakkoord. We brachten partijen uit de hele keten bij elkaar, van opdrachtgevers en aannemers tot producenten en verwerkers. Ons projectteam organiseerde en faciliteerde, en zette de lijnen uit voor zowel proces als inhoud. Met succes: zo’n 50 van de grootste spelers in de sector ondertekenden het Betonakkoord. Zij gaan zich inzetten voor het gebruik van duurzaam beton.

Afspraken over duurzaam beton

De belangrijkste afspraken vastgelegd in het Betonakkoord? Dat zijn samenwerking en transparantie in de keten, het laten groeien van de vraag naar ‘groen beton’ door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, 100 procent hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 en in dat jaar ook een vermindering van minstens 30 procent CO2‐uitstoot ten opzichte van 1990.

'Slimmer werken, samen groeien'

“Met dit akkoord neemt de keten zijn verantwoordelijkheid voor de nieuwe economie”, zegt MVO Nederland-directeur Maria van der Heijden. “Samen bouwen we aan een duurzamere leefomgeving én een duurzame groei van de sector. Zulke grote stappen kunnen alleen in een nationaal akkoord als dit. Publieke en private partijen stimuleren en dagen elkaar uit om slimmer te werken en toekomstbestendig te groeien.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondertekende het Betonakkoord namens haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast doen Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee. Onder bedrijven die het akkoord ondertekenen zijn onder meer ProRail en Rijkswaterstaat als opdrachtgevers, Strukton, BAM en VolkerWessels als bouwondernemingen en Cementbouw en VBI als producenten.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met David via d.thelen@mvonederland.nl

David Thelen

Sectormanager Gebouwde Omgeving

Sluit je aan bij netwerk Gebouwde Omgeving

In het netwerk gebouwde omgeving van MVO Nederland werk je samen met gedreven professionals aan het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.