Duurzame catering

project results

Catering speelt een essentiële rol in de duurzame transitie van voedsel. Onder andere organisaties in zorg- en onderwijssector zijn grote afnemers. Zij kopen veelal voeding in bij grote organisaties op basis van grote contracten. Dit maakt het voor die organisaties een uitdaging om stappen richting duurzaam eten en drinken te zetten, zeker als het lopende contracten zijn. Om te zorgen dat duurzaamheidseisen goed worden opgenomen in (nieuwe) contracten, ontwikkelden we de Community of Practice: duurzame catering. Samenwerkingspartner: gemeente Amsterdam.

In deze serie bijeenkomsten richtten we ons op samen leren en doen. Het doel: de inkoop van voeding plantaardiger maken, voedselverspilling voorkomen en lokaal inkopen. Tot de deelnemers behoorden zorginstellingen Amsta, Amstelring en Cordaan en onderwijsinstellingen HvA & UvA, Inholland, VU en de gemeente Amsterdam.

Gedurende vier bijeenkomsten werkten ze onder begeleiding aan: 

  1. Het verminderen van de voedselverspilling; 

  2. Het versnellen van de eiwittransitie; 

  3. Het opstellen van duurzamere cateringcontracten; 

  4. Het stellen van de juiste vragen in de inkoopketen. 

Dankzij de CoP kwam een van de deelnemers er bijvoorbeeld achter dat maar liefst 51 procent van hun voedsel werd verspild. Dit bevestigde de urgentie om hier drastische stappen op te zetten. Nog een eyeopener: hoeveel biodiversiteitsverlies ze veroorzaakten door wat ze eten. Gelukkig leerden ze ook dat ze het tij kunnen keren. Een bezoek aan een regeneratieve boerderij liet zien dat landbouw de biodiversiteit wel degelijk kan herstellen. 

Toekomst

De Community of Practice zorgde ervoor dat de zeven organisaties concrete plannen hebben liggen – vooral aan de kant van inkoopcontracten afsluiten. Daar gaan ze dan ook verder mee aan de slag. De uitdagingen zitten ‘m vooral in het draagvlak: hoe krijg je iedereen mee in de transitie? Deelnemers blijven met elkaar in contact, want verduurzamen doe je nou eenmaal niet alleen. 

Meer doen met agrifood

De Community of Practice: duurzame catering is één van de zaken waar netwerk agrifood zich mee bezig houdt. Meer weten over het project of dit netwerk? Sectormanager Gerard Teuling vertelt je graag meer. Contact opnemen kan hieronder:

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met Gerard via g.teuling@mvonederland.nl

Gerard Teuling

Sectormanager Agrifood

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.