CSRD-Day

project results

Nieuwe Rijkdom

Je voorbereiden op de CSRD-richtlijn; het kan voelen als een enorme klus. Als een saaie exercitie met allerlei cijfers en data. Van een stakeholderanalyse tot dubbele materialiteit: wat omvat dat allemaal en hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de wetgeving in 2025 van kracht wordt? Hoe verzamel je de benodigde data en hoe krijg je mensen mee in een aantrekkelijk, duurzaam verhaal? Om bedrijven daarbij te helpen organiseerden we in januari 2024 CSRD-Day: hét event dat geheel in het teken staat van de nieuwe wetgeving. Op 16 oktober 2024 zijn we terug met een vervolg: CSRD-DAY2.

MVO Nederland is ervan overtuigd dat de CSRD een ideaal middel is om je organisatie integraal te verduurzamen en dus veel meer dan een invuloefening. Niet voor niets werken we al enige tijd aan het voorbereiden van bedrijven op de wet. Zo volgden al meer dan 155 grootbedrijven al een of meerdere van onze Community of Practice-series. En vormen deze (oud-)deelnemers samen een groep die samen optrekt richting de CSRD.

Wat is de CSRD-richtlijn ook alweer?

In november 2022 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. In dit artikel lees je alles over deze richtlijn is en wat hij betekent voor bedrijven.

Netwerkdag voor de CSRD

Wat nog ontbrak was iets wat helemaal past bij het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland: een netwerkmoment voor álle bedrijven die te maken hebben met de CSRD. Of ze er nu zelf toe verplicht worden, er diensten op aanbieden of als mkb’er mee te maken krijgen. Daarom bedachten we CSRD-Day vanuit drie doelen:

  1. we wilden vraag en aanbod van CSRD-bedrijven bij elkaar brengen;

  2. we wilden bedrijven inspireren met meer nieuwe CSRD-inzichten;

  3. én ze opnieuw een stap verder helpen.

Op de open eventspace van Dotslash (Utrecht) stonden twaalf kennispartners van MVO Nederland om hun kennis en inspiratie te delen. Na een kick-off met paneldiscussie op het podium doken bezoekers een van de zes inhoudelijke break-outsessies in voor de voor hen relevante onderwerpen. Doordat al deze sessies gehost werden door een kennispartner, konden bezoekers al hun vragen kwijt. Dankzij deze opzet maakten we het event relevant voor zowel professionals die meer willen weten over CSRD als voor hen die vooral kunnen kennis en ervaringen willen delen. Uiteindelijk bezochten meer dan 200 mensen van ruim 160 bedrijven de CSRD-Day.

"Ik ging geïnspireerd naar huis! Het kan dus wel: bedrijven die beter voor de planeet en de mensen erop zorgen."

Deelnemer, CSRD-Day

Dank aan onze partners

CSRD-Day had niet kunnen plaatsvinden zonder de bijdrage van PwC, Conclusion, Grant Thornton, Fellowmind, Carbon Trust, Sdu en BDO. Ook danken we onze partners FB Basic, Capitals Coalition, A&M Recycling, NautaDutilh, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor hun bijdrage op het event.

Meer CSRD

MVO Nederland blijft bedrijven ondersteunen in hun voorbereiding op de CSRD. Wil je onderdeel worden van onze CSRD-community? Kijk of er nog Communities of Practice of events op de agenda staan.

We zijn ook bezig met een programma speciaal voor het mkb en op 16 oktober organiseren we nóg een groot netwerkevent helemaal in het teken van CSRD, namelijk CSRD-DAY2.

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en eventupdate en je blijft op de hoogte.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.