Clothes the Circle-netwerk recyclet bedrijfskleding Technische Unie

project results

Circulaire Economie

Maar liefst 124 miljoen kilo kleding belandt jaarlijks bij het afval om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuwe t-shirts, broeken of ander textiel. Kleding is daarmee een van de meest vervuilende producten ter wereld. Om dit probleem aan te pakken zette MVO Nederland het netwerk Clothes the Circle op – een circulaire productieketen voor textiel. Hierin werken we aan projecten om circulair textiel mainstream te maken en het productieproces op een menswaardige en milieuvriendelijke manier in te richten. De toegevoegde waarde van dit netwerk zagen we terug bij een project met Technische Unie.

De nieuwe, circulaire economie bereiken we niet als bedrijven zich alleen richten op hun eigen verduurzaming. Samenwerking is essentieel. Dit geldt ook voor de textielsector. Door samen te werken is bijvoorbeeld één type textiel te gebruiken voor diverse producten. De uitdaging is dan alleen vaak: hoe kom je erachter welk bedrijf ook werkt met die stof? Wie heeft er behoefte aan het materiaal dat je zelf niet meer nodig hebt? Clothes the Circle brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat textielpartijen elkaar regelmatig blijven zien in de waan van de dag.

Dit specifieke verhaal begon bij MVO Nederland-partner Technische Unie. Dit bedrijf, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, ging over naar nieuwe bedrijfskleding. Ze zochten een oplossing voor de recycling van de oude serie. MVO Nederland bracht ze in contact met Clothes the Circle-partners Boer Group, CWS, United Repair, HAVEP, Sympany, UPSET Textile, CWS, Makers Unite en i-did mee aan dit project. Tussen slow-fashion label i-did, dat van de oude bedrijfskleding vilt maakt, en Makers Unite dat van het vilt zitzakken, tassen en kantoorartikelen produceert, ontstond een intensieve samenwerking. Beide partijen werken ook nog eens met een sociale component, namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een plek bieden.

“Dankzij deze samenwerking hebben we een bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval. Het laat zien hoe Clothes the Circle als netwerk bedrijven verder helpt door ze te ontzorgen met inzameling en recycling”, aldus Fioen van Balgooi, projectmanager Clothes the Circle bij MVO Nederland.

Bekijk de video

Technische Unie maakte een video van dit projectresultaat.

Meer over Clothes the Circle

Clothes the Circle brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat textielpartijen met elkaar in contact komen en samenwerking aan kunnen gaan. Boer Group, CWS, United Repair Centre, i-did, Havep, Sympany, Spinning Jenny vormen op dit moment het Clothes the Circle netwerk. Door relevante connecties en samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers, werkt het netwerk aan een circulaire keten. Daarbij draagt Clothes the Circle bij aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval.

Meer weten? Lees ook een eerdere case van Clothes the Circle, waarin we een circulaire jurk voor minister Kaag ontwikkelden. Of lees meer over de Circular Cotton Cascade, ook een project dat is voortgekomen uit Clothes the Circle, waarin we werkten aan een circulaire katoenketen op basis van regeneratieve katoen en optimale ketensamenwerking.

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met b.streng@mvonederland.nl

Bianca Streng

Sectormanager Textiel

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.