Clothes the circle

project results

Circulaire Economie

Maar liefst 124 miljoen kilo kleding belandt jaarlijks bij het afval om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuwe t-shirts, broeken of ander textiel. Kleding is daarmee een van de meest vervuilende producten ter wereld. Om dit probleem aan te pakken zette MVO Nederland het netwerk Clothes the Circle op – een circulaire productieketen voor textiel. Hierin werken we aan projecten om circulair textiel mainstream te maken en het productieproces op een menswaardige en milieuvriendelijke manier in te richten. De toegevoegde waarde van dit netwerk zagen we terug bij een project met Technische Unie.

De nieuwe, circulaire economie bereiken we niet als bedrijven zich alleen richten op hun eigen verduurzaming. Samenwerking is essentieel. Dit geldt ook voor de textielsector. Door samen te werken is bijvoorbeeld één type textiel te gebruiken voor diverse producten. De uitdaging is dan alleen vaak: hoe kom je erachter welk bedrijf ook werkt met die stof? Wie heeft er behoefte aan het materiaal dat je zelf niet meer nodig hebt? Clothes the Circle brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat textielpartijen elkaar regelmatig blijven zien in de waan van de dag.

Dit specifieke verhaal begon bij MVO Nederland-partner Technische Unie. Dit bedrijf, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, ging over naar nieuwe bedrijfskleding. Ze zochten een oplossing voor de recycling van de oude serie. MVO Nederland bracht ze in contact met Clothes the Circle, en specifiek met slow-fashion label i-did, dat van de oude bedrijfskleding vilt maakt. En met Makers Unite dat van het vilt zitzakken, tassen en kantoorartikelen produceert. Beide partijen werken ook nog eens met een sociale component, namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een plek bieden.

“Dankzij deze samenwerking hebben we een bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval. Het laat zien hoe Clothes the Circle als netwerk bedrijven verder helpt door ze te ontzorgen met inzameling en recycling”, aldus Fioen van Balgooi, projectmanager Clothes the Circle bij MVO Nederland.

Bekijk de video

Technische Unie maakte een video van dit projectresultaat.

Over Clothes the Circle

Vanuit Clothes the Circle werkten Boer Group, GVK Society, HAVEP, i-did, Sympany, UPSET Textile, CWS en Makers Unite mee aan dit project. Lees ook een eerdere case van Clothes the Circle, waarin we een circulaire jurk voor minister Kaag ontwikkelden. Ook The Circular Cotton Cascade is ontstaan uit Clothes the Circle.

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met b.streng@mvonederland.nl

Bianca Streng

Sectormanager Textiel

Misschien vind je dit ook interessant

Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
CSRD-Day
Om bedrijven te helpen bij de CSRD organiseerden we in januari 2024 CSRD-Day.
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.