Clothes the Circle: de circulaire designjurk van minister Kaag

Jaarlijks kopen Nederlanders 780 miljoen stuks kleding. De Nederlandse retail houdt per jaar circa 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over. Van de kleding die we wél dragen, belandt maar liefst 124 miljoen kilo bij het huisvuil om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuw textiel. Kortom: een enorme verspilling van kleding en daarmee potentieel nieuwe grondstoffen en water. Hoogste tijd voor een oplossing.

Onder begeleiding van MVO Nederland is het netwerk Clothes the Circle opgestart – een circulaire productieketen voor textiel. Hierin werken zelfstandige Nederlandse en buitenlandse partijen binnen de keten met elkaar aan de verwerking van textiele afvalstromen tot circulaire grondstoffen en nieuwe producttoepassingen. Onze ambitie: in 2023 is er een sluitende en werkende businesscase om mainstream (textiel) producten, aangeboden in Nederland, voor honderd procent te maken van post-consumer- en post-productie-textiel op een circulaire, mens- & milieuwaardige manier.

Clothes the Circle is een netwerk van ketenpartners die samenwerken aan projecten om circulair textiel mainstream te maken. Denk aan de verwerking van niet-herbruikbaar textiel en bedrijfskleding tot nieuwe (textiel) producten.

DE CIRCULAIRE JURK VAN MINISTER KAAG

Initiatieven van het netwerk leidden al tot concrete resultaten. De mooiste is misschien wel de prachtige rode jurk die minister Kaag droeg tijdens een internationale handelsmissie. Deze jurk is volledig geproduceerd van gerecycled textielafval en handgeweven in samenwerking met het Indiase bedrijf Khaloom, vooruitstrevend in recycling. Later zorgden bedrijven uit het netwerk er ook voor dat voormalig minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Prinsjesdag een kostuum droeg dat is vervaardigd uit gerecycled textielafval. Dit kwam tot stand in samenwerking met Suit Supply.

Een belangrijk doel van de bedrijven in het netwerk Clothes the Circle is aantonen dat een circulaire textielketen daadwerkelijk anders is in te richten. Michiel van Yperen, projectmanager van MVO Nederland en expert op het gebied van circulair textiel: “Controles van fabrieken en verbetermaatregelen zijn ook nodig, maar dat is pleisters plakken. Wij gaan met dit netwerk voor structurele verandering.”

De kracht van het Clothes the Circle-netwerk ligt in het samenwerken van de verschillende partijen in één keten. Boer Group Recycling Solutions, GVK-Society, HAVEP, i-did, Sympany, UPSET Textiles en Makers Unite maken deel uit van het netwerk Clothes the Circle, onder begeleiding van MVO Nederland.
Terug naar overzicht