Buyer group: voeding in de zorg

project results

Circulaire Economie

De zorgsector is even vervuilend als de luchtvaart. Een belangrijke reden daarvoor is de manier waarop er met eten en drinken wordt omgegaan in ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij patiënten, maar vooral ook bij het zorgpersoneel zelf is er behoefte om minder dierlijke eiwitten te serveren. Daarvoor moeten zorginstellingen hun voedingsaanbod veranderen en moet er anders worden ingekocht. MVO Nederland zette vanuit het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen een forse stap hierin. In samenwerking met PIANOo en Rijkswaterstaat organiseerden we een project waarin zorgaanbieders die voeding inkopen en voedingsleveranciers van de zorg samen aan de slag gaan. Het doel was duidelijk: komen tot een marktvisie op voeding in de zorg, met een focus op de eiwittransitie.

Voeding in de zorg

Vanuit het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI) hebben we afgelopen jaar gewerkt aan een marktvisie over de eiwittransitie. Hier staat concreet in welke stappen er nodig zijn om de eiwittransitie te realiseren. Zorgaanbieders en leveranciers van voeding aan de zorg formuleerden gezamenlijk een ambitie, benoemden randvoorwaarden en werkten acties uit. Onafhankelijk adviesbureau CE Delft voerde een onderzoek uit waarin het de voor- en nadelen van een circulair cateringmodel ten opzichte van een lineair model weergeeft. Beide gebruiken de deelnemers als input voor de marktvisie.

Hoe nu verder?

Ambities voor bezoekers, medewerkers, patiënten en bewoners zijn hierin meegenomen en uitgewerkt als inkoopcriteria die zorginstellingen kunnen opnemen in hun inkoop- of aanbestedingsstukken. Deze marktvisie is gericht op de zorg, maar wordt in een vervolgtraject breder getrokken naar andere grote inkopende organisaties als onderwijsinstellingen, gemeentes en provincies.

Zelf aan de slag met circulair inkopen? Dat doe je op het platform ikwilcirculairinkopen.nl.

Wat is een buyer-supplier group?

In een buyer-supplier group werken (publieke) inkopers en leveranciers met elkaar aan de verduurzaming van een bepaalde productgroep. Het is een unieke werkvorm waarbij in- en verkopers voor een periode van zes tot negen maanden bij elkaar zitten om te kijken op welke punten ze kunnen verduurzamen. Meer weten? Klik op de link hieronder.

Meer weten over dit project? Neem contact op met Suzanne: s.vanharen@mvonederland.nl.

Suzanne van Haren

Programmamanager

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.