Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen

Als circulair ondernemer herken je de uitdaging vast: je hebt circulaire producten of diensten ontwikkeld, maar krijgt ze niet ingekocht of aanbesteed. Laat staan dat je impact maakt op weg naar een circulaire economie. Het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI) zet de kracht van inkoop in om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. In dit netwerk werkt MVO Nederland samen met PIANOo (expertisecentrum aanbesteden), Rijkswaterstaat en Nevi (kennisnetwerk voor inkoop, contract- en supply management), mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wat houdt het project in?

Of je nu nog niet weet wat circulair inkopen is of er al wat verder mee bent – het is niet iets wat je zomaar doet. Daar komt bij dat er veel informatie beschikbaar is, maar dat staat op verschillende plekken en is behoorlijk gefragmenteerd. Daarom ontwikkelde het VCI ikwilcirculairinkopen.nl, het platform waarop alle kennis niet alleen is gebundeld op één plek, maar je ook specifiek voor jouw functie of rol ziet welke stappen je moet zetten op weg naar een circulaire inkooporganisatie. Kortom: dit is dé website die organisaties helpt bij het circulair inrichten van hun inkoopproces en het vormgeven van circulair opdrachtgeverschap. Je vindt er verder:

 • hoe je een uitvraag voorbereidt;
 • hoe je een circulaire vraag daadwerkelijk vormgeeft;
 • praktijkvoorbeelden die laten zien wat er al kan en waar de leerpunten in zitten;
 • specifieke aandachtspunten voor regelmatig ingekochte productgroepen;
 • evenementen en artikelen over circulair inkopen.

Buyer groups

Omdat we ook concreet aan de slag willen met circulair inkopen, zet het VCI buyer groups op. In een periode van zes tot negen maanden werken we toe naar een marktvisie, handleiding of stappenplan. Dat dient vervolgens als basis voor de implementatie ervan. Naast inkopers sluiten ook (toe)leveranciers aan. Met inkopers stellen we vast welke productgroepen zich lenen voor verduurzaming. Met leveranciers van deze producten onderzoeken we vervolgens wat circulaire alternatieven zijn. Op dit moment hebben we drie buyer groups en is er een vierde in oprichting:

Hoe kun je je aansluiten?

Wil je aan de slag met circulair inkopen? Dit programma biedt je mogelijkheden om mee te doen:

 • bezoek evenementen over circulair inkopen;
 • doe kennis op via het stappenplan;
 • of ga praktisch aan de slag met specifieke productgroepen in de buyer groups.

Waarom zou je meedoen?

Omdat je:

 • kennis en inspiratie wilt opdoen over circulair inkopen;
 • in contact wilt komen met andere inkoopprofessionals;
 • of aan de wieg wilt staan van een transitie in jouw sector.

Geïnteresseerd? 

Vragen over dit project of wil je een rol spelen? Neem dan contact op met Suzanne van Haren hieronder.

Suzanne van Haren

Suzanne van Haren

Programmamanager Circulair Inkopen s.vanharen@mvonederland.nl
Terug naar overzicht