Pathways to Prosperity

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over je eigen bedrijf. Het gaat ook over je (inter)nationale keten. Want met je bedrijfsactiviteiten maak je impact op mens en milieu – in Nederland, maar juist ook elders in de wereld. In het programma Pathways to Prosperity werkt MVO Nederland daarom samen met Solidaridad om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.   

Impact op wereldwijde keten 

In deze sectoren zijn complexe uitdagingen als lage lonen, lange werkdagen en onveilige werkomstandigheden aan de orde van de dag. Daarnaast zorgen de kwetsbare productiesystemen voor onzekerheid en afhankelijkheid van externe factoren zoals klimaatverandering, marktschommelingen en internationaal handelsbeleid.  

In het ‘Pathways to Prosperity’-project zet Solidaridad zich in voor het stimuleren en uitbreiden van duurzame en inclusieve inkooppraktijken in zeventien focuslanden, met als doel een langdurige systeemverandering en een evenwichtigere machtsverdeling. Het project ondersteunt kleine boeren en arbeiders om te voldoen aan de hoge markteisen en moedigt inkopende partners aan om eerlijke marktstandaarden te hanteren, waardoor investeringen in eerlijke prijzen en transparante ketens worden beloond.  

Uitdagingen in de koffie- en textielsector 

In Pathways to Prosperity werkt MVO Nederland samen met Solidaridad aan inkomensverbetering en klimaatactie in de koffie- en textielsector. Van een nieuw project met koffieboeren in Peru om de impact op het milieu aan te pakken tot het verankeren van duurzame inkooppraktijken en ketensamenwerking met textielbedrijven – door de kennis van het Solidaridad en het MVO Nederland netwerk te delen, is er genoeg slagkracht om impact te maken binnen  internationale ketens. 

"Met het programma Pathways to Prosperity geven we de partners binnen ons netwerk toegang tot concrete tools om hun internationale textiel keten te verduurzamen."

Bianca Streng, MVO Nederland

Over de samenwerking 

Pathways to Prosperity is een initiatief van Solidaridad. Eind 2023 sloeg MVO Nederland de handen ineen met Solidaridad Europe voor een meerjarige samenwerking met als doel elkaar te versterken op de activiteiten rondom transparante ketens en echte prijzen. Binnen Pathways to Prosperity delen we zo veel mogelijk best practices en geleerde lessen vanuit het partnernetwerk om succesvolle initiatieven op te schalen en sluiten we aan bij elkaars evenementen rondom dit thema. Ook trekken we samen op als het gaat om lobby-activiteiten die nodig zijn om duurzame inkoop en eerlijke handelspraktijken mogelijk te maken. 

Mede mogelijk gemaakt door Solidaridad 

Solidaridad werkt toe naar een wereld waarin productie en consumptie gedreven worden door solidariteit met mens, milieu én toekomstige generaties. Solidaridad ondersteunt boeren, fabriekswerkers, ondernemers en andere 'makers' wereldwijd, met kennis, rechten, kansen en connecties. Dit bevordert duurzame winst en helpt consumenten solidaire keuzes te maken. Met als doel, dat elke maker een eerlijke prijs ontvangt en er rekening wordt gehouden met de planeet. Oftewel, winst voor iedereen.  

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Britt Keunen via b.keunen@mvonederland.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Bomen Natuurlijk
In Bomen Natuurlijk brengt MVO Nederland boeren, inkopers en voedselproducenten samen. We stimuleren samenwerkingen en ontwikkelen concepten.
Lees meer
Bekijk alle projecten