Collectief natuurlijk eten & drinken

projects

Voor Partners

Biodiversiteit

Voor Partners

Steeds meer agrariërs willen natuurlijk boeren, maar zoeken afzetzekerheid en (financiële) waardering. Tegelijkertijd willen steeds meer inkopers hun steentje bijdragen aan gezondheid, biodiversiteitsherstel en het tegengaan van klimaatverandering – maar zijn natuurlijke landbouwproducten in Nederland nog niet in grote volumes beschikbaar. Met dit initiatief verbinden we mensen met visie en ambitie in de keten. En brengen zo een vliegwiel tot stand waardoor we deze impasse kunnen doorbreken.

Het collectief omvat nu 16 grote inkopers van eten en drinken, zoals Roompot, het Radboudumc en de TU Delft. Ze weten dat meer natuurlijk voedsel inkopen een puzzel is die vraagt om vertrouwen, wederzijds commitment en samen in actie komen. Daarom kopen ze vanaf nu zo veel mogelijk in bij agrariërs die actief biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid stimuleren. We maken bindende afspraken met onze toeleverancier(s) en verbinden ons aan nieuwe partijen die dit gedachtegoed met ons delen. We voeren pilots uit, zoeken actief naar wegen om dit mogelijk te maken en delen relevante kennis en ervaringen met andere deelnemers. Doel is om natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken.

"Aan de ene kant verenigen we boeren in ons collectief Boeren. Natuurlijk! en aan de andere kant inkopers om deze boeren via contracten langetermijn-afzetzekerheid geven. Win-win."

Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland

Deelnemers

Het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken is gelanceerd bij Hoeve Wielrevelt in Utrecht. De eerste deelnemers zijn de RAI, Roompot, TU Delft, de HAS, de HvA, de UvA, de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de VU, PWC, ABN, Omring, De Zellingen, RVO, het ministerie van LNV en de Provincie Brabant. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. Je vindt meer informatie in het persbericht van de lancering en op natuurlijkkapitaal.nl.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met Suzanne via s.vanharen@mvonederland.nl

Suzanne van Haren

Programmamanager

Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Pathways to Prosperity
Pathways to Prosperity werkt om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.
Lees meer
Bekijk alle projecten