Clothes the Circle

De textielindustrie is de op één na vervuilendste ter wereld. Om de textielsector te verduurzamen en mee te krijgen richting een circulaire economie, moeten bedrijven verder kijken dan hun eigen duurzaamheidstrategie en gaan samenwerken met andere ketenspelers. Dat is de visie van het Clothes the Circle netwerk, dat verschillende partijen samenbrengt. Zo zorgt het netwerk dat textielbedrijven elkaar kunnen vinden om relevante connecties te leggen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. De ambitie? Een volledig circulaire textielindustrie. En met die industrie een zo groot mogelijke vuist maken zodat de consument daadwerkelijk circulaire mode aanschaft.

Clothes the Circle is een netwerk van textielondernemers die betrokken zijn bij de waardeketen van post-consumer textielafval. Dat wil zeggen, textielafval dat ontstaat nadat een product wordt afgedankt door de eindgebruiker. Het netwerk werkt concreet aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval door samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers. Zo kan afgedankt textiel getransformeerd worden tot vezels voor nieuw textiel of tot grondstof voor andere productketens. Blijft er bij een bedrijf dus materiaal over? Via het netwerk van Clothes the Circle kunnen bedrijven die behoefte hebben aan dit overschot elkaar vinden. Of combineren bedrijven die werken met dezelfde soort stof hun werkzaamheden, om zo verspilling te voorkomen.

Deze bedrijven doen mee

Dit bracht Clothes the Circle al teweeg

Door relevante connecties en samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers, werkt het netwerk aan een circulaire keten. Benieuwd op welke manieren Clothes the Circle het textielafval al terugbracht? Hiernaast vind je afgeronde projecten binnen het Clothes the Circle netwerk.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Bianca via b.streng@mvonederland.nl

Bianca Streng

Sectormanager Textiel


Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Pathways to Prosperity
Pathways to Prosperity werkt om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.
Lees meer
Bekijk alle projecten