Bomen Natuurlijk

Bomen. Je kunt ze planten, knuffelen, beklimmen en omhakken. Maar wist je ook dat bomen water vasthouden in natte periodes? Dat ze essentieel zijn voor het versterken van de biodiversiteit en bodemkwaliteit? En dat ze die rollen ook kunnen spelen om landbouwbedrijven sterker, natuurlijker én minder afhankelijk van kunstmest en pesticiden te maken? Boeren die bomen – en struiken – slim integreren in hun bedrijfsvoering werken volgens de principes van agroforestry. In Bomen Natuurlijk versterken we de markt voor deze integratie van land- en bosbouw.  

Op dit moment staat de markt voor agroforestry nog in de kinderschoenen. Veel boeren werken met een monocultuur, waardoor hun bodem in kwaliteit afneemt en hun inkomen onder druk staat. Agroforestry biedt een kans om duurzame en veerkrachtige landbouw te realiseren. Daarvoor zijn ze echter wel afhankelijk van partijen uit de hele voedselketen.  

In Bomen Natuurlijk brengt MVO Nederland boeren, inkopers en voedselproducenten samen. We stimuleren samenwerkingen en ontwikkelen concepten. De uitgangspositie: boeren telen bomen en struiken op hetzelfde land als akkerbouwgewassen of grasland. Het doel: het versterken van de biodiversiteit in Nederland en het bieden van een toekomstperspectief aan boeren. 

Dit is wat we in Bomen Natuurlijk doen 

  • We vergroten het bewustzijn over agroforestry in de voedselketen; 

  • verbinden partijen met elkaar; 

  • en ontwikkelen nieuwe businessmodellen en praktische oplossingen.  

En dit is waar we momenteel aan werken 

  • Inspiratiemarkt Lekker Natuurlijk: in het najaar van 2024 proeven en ontdekken inkopers natuurlijk eten op een unieke markt. 

  • Verkiezing Agroforestry Ondernemer van 2024: we erkennen en belonen pioniers. Dit doen we samen met het Agroforestry Netwerk Nederland.  

  • Struweelde: we ontwikkelen waardevolle voederhagen voor boeren, waarmee ze besparen op externe inkoop, minder afhankelijk zijn van het klimaat, natuurlijk gezondere koeien hebben en bijdragen aan bodemherstel. 

  • PPS Verdienmodellen: we ontwikkelen nieuwe businessmodellen om economische groei en duurzaamheid in de landbouw te stimuleren. 

Wie doen er al mee met Bomen Natuurlijk? 

Op dit moment werken Crisp, Jaarbeurs Utrecht, Wilderland, WUR, Agroforestry Netwerk Nederland, het ministerie van LNV en de Stichting Voedselbosbouw Nederland met ons mee in dit project. Deelnemers doen kennis en ervaring op over agroforestry, krijgen toegang tot marktkansen, profileren zich en dragen bij aan natuur en maatschappij. 

Wil je meedoen met Bomen Natuurlijk of een van de concrete projecten? Neem dan contact op met Pieter Post en we bespreken de mogelijkheden. 

Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Pathways to Prosperity
Pathways to Prosperity werkt om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.
Lees meer
Bekijk alle projecten