Eerste hulp bij Due Diligence: wat is het en wat moet je ermee?

Of je nu een multinationaal bedrijf runt of een mkb'er bent, het is je vast niet ontgaan dat er de laatste tijd veel te doen is geweest over het voorstel voor de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. Nu dit wetsvoorstel in behandeling is bij de Tweede Kamer, is het een goed moment om eens stil te staan bij de betekenis van IMVO en due diligence voor jouw bedrijf.

In een notendop betekent due diligence, of gepaste zorgvuldigheid, dat je als bedrijf zorgt dat er in jouw gehele handelsketen zo min mogelijk negatieve effecten optreden voor werknemers, lokale gemeenschappen en het milieu. Dit betekent dat je ketenrisico’s in kaart brengt en maatregelen neemt om deze risico’s te beperken. De IMVO-wet zou het toepassen van due diligence verplicht gaan stellen voor alle grote multinationale ondernemingen. Daarnaast treedt vanaf 2024 de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking, die het opstellen van een duurzaamheidsrapport voor steeds meer bedrijven verplicht gaat stellen. Daarin moet ook gerapporteerd worden over governance, waaronder verantwoordelijkheid in de keten.

MVO Risico Checker

Kortom, de due diligence-verplichting zit eraan te komen en daar kun je als bedrijf maar beter op voorbereid zijn. Om je daarbij te helpen, heeft MVO Nederland een gratis tool ontwikkeld om jouw ketenrisico’s in kaart te brengen: de MVO Risico Checker. Het idee is simpel: je vult een product of dienst in met daarbij het land van herkomst en vervolgens krijg je een overzicht met alle risico’s en adviezen waar je mee aan de slag kunt. Zo helpen wij jou op weg met je ketenverantwoordelijkheid.

Aan de slag met due diligence

Om te voldoen aan de due diligence-wetgeving zet je een aantal stappen. Het doel: je interne beleid, procedures en activiteiten zo aanpassen dat je zaken gaat doen met respect voor mens en milieu. Wij ontwikkelden, speciaal voor bedrijven die hiermee worstelen, een praktisch en concreet stappenplan dat je aan de hand meeneemt door due diligence.

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

5 juli 2024

Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk.

Lees meer

Utrecht serveert de landbouwtransitie uit op een broodje: alles komt van lokale boeren

26 juni 2024

Brie uit Montfoort, een broodje uit Bunnik en walnoten en chutney uit Wijk bij Duurstede. Met wat stukjes appel en salade ligt daar het Broodje Utrec

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.