Laatst geüpdatet: woensdag 2 juli 2025
MVO Nederland is positief over het gepresenteerde eindrapport van de Plastictafel. Het akkoord bevat de circulaire hefboom als het enige juridisch bindende instrument uit het totaalpakket. MVO Nederland staat achter het hele pakket, maar benadrukt dat vrijwillige afspraken alleen onvoldoende zijn om de markt daadwerkelijk te veranderen. Het akkoord biedt een oplossing voor de crisis in de Nederlandse recyclingindustrie en zorgt tegelijkertijd voor financiering van de overgang naar duurzame materialen.
"De hefboom is een instrument dat circulaire bedrijven beloont én tegelijkertijd de vervuiler laat betalen om de overgang naar niet fossiel plastic te versnellen", zegt Marije Perdon van MVO Nederland. "Bedrijven die investeren in duurzame alternatieven krijgen geld voor innovatie en het verlagen van hun kosten. De vervuiler betaalt, en via het fonds komt dat geld terecht bij bedrijven die wel willen veranderen naar minder fossiel plasticgebruik."
Circulaire bedrijven krijgen een financiële stimulans voor hun inspanningen in plaats van gestraft te worden. Tegelijkertijd moeten bedrijven die producten met veel nieuw plastic uit fossiele grondstoffen op de Nederlandse markt brengen - ook via import - hiervoor betalen. Op deze manier werkt de hefboom als een beloning voor duurzaamheid en een boete voor vervuiling.
Volgens eerste berekeningen levert de circulaire hefboom honderden miljoenen euro's per jaar op. Deze inkomsten gaan naar een speciaal fonds dat investeert in de duurzame materiaalketen. "Dat zorgt voor een positieve spiraal: vervuiling wordt duur en innovatie wordt beloond," legt Perdon uit.
Het Nederlandse model kan als voorbeeld dienen voor andere landen. Door de koppeling met het Europese DPP blijft er een eerlijk speelveld, waarbij ook buitenlandse bedrijven bijdragen. "We laten zien dat je duurzaamheid kunt stimuleren zonder Nederlandse bedrijven te benadelen," aldus Perdon. "Integendeel, we versterken onze positie als koploper in de circulaire economie."
In de afgelopen drie jaar is Nederland 3 miljoen ton aan plasticproductie kwijtgeraakt. Meer dan 10 recyclingbedrijven zijn failliet gegaan - juist de circulaire koplopers die al investeerden in duurzame oplossingen vallen om door oneerlijke concurrentie. Tegelijkertijd komen er vanuit Europa nieuwe regels die vereisen dat verpakkingen in 2030 voor 20-25% uit gerecycled plastic bestaan, tegen nu ongeveer 10%.
"Nederland had de meeste recyclingcapaciteit per inwoner in Europa, maar we verliezen deze koppositie snel doordat de huidige markt circulaire bedrijven straft in plaats van beloont. Dit akkoord biedt de kans om weer nummer één te worden," benadrukt Perdon.
MVO Nederland roept het kabinet op om snel beslissingen te nemen over dit pakket. "De sector wil aan de slag," zegt Perdon. "We hebben een doorbraak bereikt in de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Nu moeten we dit momentum vasthouden en de maatregelen invoeren."
Lees het eindrapport van de Plastictafel en meer informatie over de circulaire hefboom.
Politieke update: in gesprek met Marije Perdon
Een demissionair kabinet, Europese regelgeving die afgezwakt wordt: het is op z’n zachtst gezegd onrustig in Den Haag en Brussel.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.