De natuur terug in onze natuur (en op ons bord)

Auteur: Maria van der Heijden - Directeur-bestuurder

Laatst geupdate: vrijdag 26 januari 2024

Wie voor het eerst in ons land komt zal het snel opvallen: Nederland houdt van netjes. De tuinen aangeharkt. De heggen strak gemaaid. Het onkruid delicaat verwijderd. En de akkers meter voor meter omheind. Op het oog kun je zeggen: opgeruimd staat netjes, toch? Maar wie beter weet, ziet dat we met onze blaas-, knip- en harkdrang in wezen ons eigen huis aan slopen zijn.  Naarmate wij de natuur meer en meer controleren, ontnemen we vogels, dagvlinders en insecten de basis van hun levenszekerheid. En daarmee uiteindelijk ook die van de mens. Maar gelukkig kunnen we het tij nog keren. Te beginnen bij dat wat we elke dag eten.

Dat wat we dagelijks eten is verantwoordelijk voor zestig procent van het verlies aan biodiversiteit in Nederland. Dit komt grotendeels door hoe ons landbouwsysteem is ingericht. Het motto: veel produceren voor weinig. Liefst zo voorspelbaar mogelijk. Niet voor niets zie je op het platteland akkers met rechttoe-rechtaan aangelegde velden suikerbieten, aardappels, sperziebonen, uien en mais. Terwijl flora en fauna juist zo gedijen bij chaos. Bij lekker laten groeien. Bij het volgen van natuurlijke processen.

Natuurlijke landbouw het nieuwe normaal

Wil je biodiversiteit versterken, dan zijn de vijf v’s relevant: voedsel, vocht, veiligheid, voortplanting en verbinding. Dat is alles wat planten en dieren nodig hebben om voort te bestaan – net als mensen eigenlijk. De manier waarop we met ons land en vee omgaan is daar alleen totaal niet op ingericht. Terwijl de landbouw bij uitstek de sector is die zowel de biodiversiteit kan doen herstellen als klimaatverandering kan afremmen. Dan moet natuurlijke landbouw wel het nieuwe normaal worden. En ons menu zo veel mogelijk plantaardig.

Hoewel boeren in de media vooral wantrouwen en omgekeerde vlaggen tonen, willen steeds meer van hen wél natuurlijk boeren. Maar het ontbreekt vaak aan afzetzekerheid en financiële waardering. Een van de redenen dat we eerder Boeren. Natuurlijk! lanceerden – een collectief dat bestaat uit ondernemers en professionals van retailers, coöperaties, agronomen, bodembiologen, overheid, banken, financiers en andere afnemers. Samen maken we het omschakelen naar natuurlijke landbouw mogelijk. Afgelopen week kwam dit collectief weer bij elkaar om samen concrete oplossingen te bedenken voor onder meer stichting Duinboeren, Hutten Catering, Denkavit en Stimuland.

Biodiversiteit op je bord

Hoe kun je als ondernemer zelf bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit via voedsel? Het begint bij welk eten je inkoopt met je bedrijf. Als  mkb-ondernemer, maar ook als grootbedrijf. In beide gevallen heb je invloed op wat er gegeten wordt, door medewerkers en klanten. Als inkoper van catering voor verpleeghuizen of kantines is het volume groter, maar het principe hetzelfde. Door daar vlees en niet-natuurlijk verbouwde producten te vervangen door producten van natuurlijke afkomst.

Op 9 maart 2023 lanceren we het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken, waarin partijen zich samen richten op grootschalige inkoop van voedsel afkomstig van boeren die biodiversiteit stimuleren. Het creëert zo toekomstperspectief voor agrariërs en brengt biodiversiteit terug in de landbouw. Blijf ons volgen voor meer informatie over dit nieuwe collectief en wie er zijn aangesloten – ook als je zelf wilt meedoen natuurlijk.

De natuur terug in onze natuur

Bottom line is dat ik biodiversiteit ook als een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zie. Uit onze NEx blijkt ook nog eens dat dit thema het minst bekend is bij ondernemers en bedrijven. Waar het klimaat en groene energie gespreksonderwerp is in de boardrooms van bedrijven, is de natuur dat nog onvoldoende. Laten we een voorbeeld nemen aan de bedrijven die wél biodiversiteit integraal meenemen in hun bedrijfsvoering, zoals Crisp, Vitam en Verstegen.

Begin met het inkopen van natuurlijk eten en drinken. En laat dat een stap vormen naar de natuur terug in jouw natuur. Het Nederlandse landschap zal je dankbaar zijn.

Misschien vind je dit ook interessant

MVO Nederland benoemt Ankie van Wersch tot directeur-bestuurder

7 juni 2024

Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. Ze volgt daarmee per 1 juli 2024 Maria van der Heijden op, die sinds 2016 aan het roer stond.

Lees meer

Verduurzaming gaat veel sneller als communicatie op strategische positie wordt gezet

5 juni 2024

Als je communicatie strategischer inzet biedt het inzicht of de geboden oplossing de juiste is. Of, liever nog: communicatie kan vanaf het begin inzicht geven in hoe je een gedragsverandering bij een doelgroep wél tot stand brengt.

Lees meer

Voor Partners

Programma Dag voor DoenDenkers 2024 bekend

22 mei 2024

Dit is het programma voor Dag voor DoenDenkers, hét grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.