Community of Practice: aan de slag met CSRD II

 • Dit evenement is geweest

Dit event is geweest

Voor Partners

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), de ontbossings- en imvo-wet - wetten en regels die ook op jouw bedrijf afkomen. Afvinklijsten? Echt niet! Ze bieden een kans om duurzaamheid te verankeren in je bedrijfsvoering. In deze Community of Practice van acht bijeenkomsten bereid je jouw organisatie stapsgewijs voor op de CSRD - ondersteund door expertise en praktijkervaring uit het netwerk. Je gaat weg met een sterke basis voor geïntegreerde besluitvorming, intern draagvlak en een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.

De CSRD heeft als doel om transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslaglegging te bevorderen, waardoor consumenten, investeerders en klanten beter inzicht krijgen in de maatschappelijke impact van je bedrijf. De CS3D is een aanvulling hierop en motiveert je mvo-risico's te identificeren en negatieve effecten te voorkomen en te verminderen. Kortom: meer transparantie in het belang van mens en milieu. Dit programma laat je niet alleen zien wat er van je verwacht wordt, maar ook hóe je dit vertaalt naar de dagelijkse praktijk van je organisatie.

Let op: dit is een vervolg op de Community of Practice CSRD

Heb jij of je collega's nog niet eerder deelgenomen aan de Community of Practice: Aan de slag met CSRD? Dan raden wij je aan om eerst deel één te volgen. Lees meer informatie over de aankomende editie in maart.

Acht interactieve praktijksessies

 • Krijg ondersteuning uit verschillende disciplines bij de implementatie van CSRD en CS3D

 • Leer de theorie combineren met de praktijk via persoonlijke opdrachten, het uitwisselen van uitdagingen en voorbeelden

 • Krijg toegang tot ons digitale platform - de CSRD-community met 300 professionals uit 130 grootbedrijven

 • Samenstelling van een vaste groep bedrijven met een vergelijkbare uitdaging, die op een interactieve manier van elkaar leren

Programma en planning

In de plenaire onderdelen krijg je de theorie over een specifiek onderdeel uitgelegd van een expert. In deelsessies ga je onder begeleiding verder in gesprek met deelnemers over de uitdagingen en handelingen in de praktijk. De data en thema's van de sessies zijn als volgt:

 1. Werken met de CSRD | 5 oktober 2023

 2. Rapporteren volgens de ESRS | 9 november 2023

 3. Beschikbare en betrouwbare ESRS-data | 7 december 2023

 4. CSDDD: ketenverantwoordelijkheid en risico-identificatie | 8 februari 2024

 5. CSDDD: acties, herstel en communicatie | 7 maart 2024

 6. Biodiversiteit en ecosystemen | 19 maart 2024

 7. Controle en assurance (online) | 4 april 2024

 8. De invloed van ESG-data op financiering, investeringen en leningen | 18 april 2024

Alle sessies vinden - op wisselende locaties - plaats op een donderdag en nemen ongeveer vier uur in beslag. Met uitzondering van sessie zeven over controle en assurance, deze is online en van kortere duur.

Dit zijn de experts

Annemieke Bos - Grant Thornton

Emma Verheijke - Grant Thornton

Esther Wolfs - Grant Thornton

Stijn Schep - Grant Thornton

Matthias Maltha - EY

Lynn van der Noord - EY

Emma Fabius - EY

Shima Golestan - EY

Tim Linger - Conclusion (Services)

Raymond van Ek - Conclusion (Hot ITem)

Rutger van IJzendoorn - Conclusion (Consulting)

Kees Kerstens - Salacia Solutions

Niels Dijkman - BDO Accountants

Meike Proost - ING

Jan Agterhuis - Triodos Bank

Suzanne Schilder - ABN Amro

Suzanne Kröner-Rosmalen - NautaDutilh

Fleur Meerman – SER

Kari-Anne Sandness – Solidaridad

Deelname is inclusief een toegangsticket voor CSRD-DAY

Op donderdag 25 januari 2024 organiseert MVO Nederland hét CSRD-event van het jaar: CSRD-DAY. Spar met vakmensen over maatregelen, uitdagingen en lessen. Ook ontdek je een breed aanbod van diensten, tools en expertises die helpen CSRD in jouw organisatie te verankeren.

Je wordt onderdeel van onze CSRD-community

Uniek aan dit programma is dat je met collega’s meedoet. Dit versterkt de samenwerking en helpt om de nodige acties sneller door te voeren in je organisatie. En doordat je in een vaste groep aan een gezamenlijke uitdaging werkt, is er ruimte om dieper in te gaan op het praktische gedeelte van de CSRD-richtlijn. Tevens maken we gebruik van een digitaal platform om gegevens, documentatie en ervaringen uit te wisselen – ook buiten de geplande bijeenkomsten om. Je wordt dus echt onderdeel van onze CSRD-community!

Deze onderdelen van de ESRS worden behandeld

Verdeling ESRS over het programma

In sessies 1, 2, 4, 5 en 6 staan de ESRS topics centraal en gaan we diep in op de materie.

Sessie 1:

 • ESRS 1 General Requirements

 • ESRS 2 General Disclosures

 • E1 Climate change

 • S1 Own workforce

Sessie 2:

 • E2 Pollution

 • E3 Water and marine resources, E5 Resource use and circular economy

 • E5 Resource use and circular economy

 • S4 Consumers and end-users

Sessie 4 en 5 (ketenverantwoordelijkheid):

 • S2 Workers in the value chain

 • S3 Affected communities

 • ESRS G1 Business conduct

Sessie 6:

 • E4 Biodiversity and ecosystems

 

Sessies buiten de ESRS in het programma

Sessie 3 duikt diep in de wereld van data, met de focus op het verkrijgen van beschikbare en betrouwbare gegevens. Via drie break-out sessies krijg je inzicht in de gehele CSRD-cyclus, waarbij je leert welke data op welke punten cruciaal is en hoe je deze kunt verkrijgen.

Sessie 7 gaat over assurance, waarbij je allerlei vragen kunt stellen aan ervaren accountants.

Sessie 8 werpt een blik op het perspectief van banken, met betrokkenheid van drie banken. Ontdek welke informatie zij wel/niet van bedrijven kunnen opvragen en hoe jouw ESG-transparantie en resultaten van invloed kunnen zijn op het verkrijgen van financiering. Tegelijkertijd delen zij relevante inzichten over het proces.

Voorwaarden

Ambitieuze mkb'ers opgelet!

Gaat de CSRD (nog) niet voor jou gelden, maar wil je jouw organisatie tijdig klaarstomen voor toekomstige wet- en regelgeving? Of werk je veel met grootbedrijven en wil je weten welke invloed dit heeft op jullie samenwerking? Het is mogelijk om als mkb'er mee te doen aan deze Community of Practice. Hiervoor gelden andere voorwaarden dan voor grootbedrijven. Zo organiseren we vooraf een 'bijspijkersessie' om je goede basiskennis van de CSRD mee te geven voordat je het volledige praktijkprogramma doorloopt. Neem bij interesse contact op met Christian Penning

Kosten

Per organisatie vragen we een eenmalige bijdrage om je deelname niet vrijblijvend te maken en organisatorische kosten te dekken. Voor grootbedrijven (met meer dan 250 medewerkers) is dit 1.500 euro, voor mkb 750 euro (exclusief btw).

Dit programma heeft een geschatte waarde van 7.000 euro. Een groep bestaat uit maximaal 25 bedrijven. Voorafgaand vind er een intakegesprek plaats. We raden aan om per sessie deel te nemen in duo-vorm met een collega die – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering.

Contact

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega's en je organisatie is? Christian helpt je graag verder.

Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Je collega of leidinggevende informeren?

We hebben een digitale informatiesheet gemaakt met alle belangrijke informatie over deze Community of Practice op een rij. Stuur gerust door naar je collega of leidinggevende om te kijken of dit implementatieprogramma een waardevolle aanvulling is voor jouw organisatie.

Misschien vind je dit ook interessant

Community of Practice: Science Based Targets

donderdag 5 september 2024 - donderdag 7 november 2024
13:30u - 16:30u
Omgeving Utrecht

Voor Partners

Dag voor DoenDenkers 2024

Ieder jaar organiseert MVO Nederland exclusief voor partners Dag voor DoenDenkers: hét zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar. Ben jij erbij?
vrijdag 7 juni 2024
Beatrix Theater Utrecht

Voor Partners

Partner meet-up: communiceren over duurzaamheid

Als je aan de slag wilt met duurzaam ondernemen, is kennis alleen niet genoeg. Je wilt een thema of onderwerp ook in de praktijk kunnen brengen. Daarom organiseert MVO Nederland Partner meet-ups. Deze editie gaat over communiceren over duurzaamheid.
donderdag 3 oktober 2024
10:00u - 12:00u
Online
Bekijk alle Events

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.