Wat is de VSME en hoe helpt dit bij het vinden van financiers en grote klanten? De VSME-richtlijn (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SME’s) is een Europese richtlijn specifiek bedoeld om het mkb te ondersteunen bij duurzaamheidsrapportage. Waar grotere bedrijven onder de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vallen, is de VSME een vereenvoudigde rapportagestandaard voor bedrijven die niet direct CSRD-plichtig zijn, maar wél te maken krijgen met duurzaamheidsverplichtingen via klanten, financiers of sectorstandaarden of zelf aan de slag willen met verduurzaming.
Met de mogelijke invoering van het Omnibus-voorstel vallen meer bedrijven buiten de directe CSRD-verplichting. Toch biedt de VSME ook voor deze bedrijven een kans om hun duurzaamheidsinzicht te professionaliseren — zonder de volledige lasten van CSRD-compliance. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat veel bedrijven, bijvoorbeeld als leverancier van een CSRD-plichtige organisatie, alsnog gevraagd kunnen worden om volgens de VSME te rapporteren. Dat geldt potentieel voor tienduizenden bedrijven, aangezien naar schatting 25.000 tot 100.000 ondernemingen onder de CSRD vallen.
"Wat ons betreft is de rapportage rondom het thema duurzaamheid een belangrijke eerste stap op de weg naar het daadwerkelijk verduurzamen van je onderneming en het bijdragen aan een betere wereld."
Rogier Seelie, Themaleider Duurzaamheid bij Flynth
De VSME helpt je om je duurzaamheidsstrategie op een efficiënte en gestructureerde manier inzichtelijk te maken en dit te benutten in je marktpositie. Dit biedt drie belangrijke voordelen:
Toegang tot financiering
Banken en investeerders vragen steeds vaker om inzicht in ESG (Environmental, Social, Governance)-factoren bij kredietverlening. De VSME-richtlijn maakt het eenvoudiger om duurzaamheidsinformatie te verzamelen en te presenteren, waardoor je als bedrijf aantrekkelijker wordt voor financiers die duurzame bedrijven willen ondersteunen.
Behouden en versterken van klantrelaties
Als toeleverancier van CSRD-plichtige bedrijven krijg je steeds vaker verzoeken om duurzaamheidsdata te delen. Grote bedrijven worden verantwoordelijk gehouden voor de duurzaamheid van hun hele keten. Door proactief aan te tonen hoe jouw bedrijf duurzaam opereert, voldoe je aan deze eisen en versterk je je positie als betrouwbare partner.
Concurrentievoordeel en marktpositie
Bedrijven die transparant en gestructureerd rapporteren over duurzaamheid, positioneren zich beter in aanbestedingen, samenwerkingen en contractonderhandelingen. De VSME geeft je een heldere, gestandaardiseerde manier om je duurzaamheidsinspanningen te tonen en waarde te creëren voor klanten en stakeholders.
Meer over de voordelen van duurzaamheidsinzicht lees je in dit artikel
Klanten en grotere bedrijven waar je mee samenwerkt in de keten moeten wel rapporteren volgens CSRD en zullen vragen stellen als: "Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?" De VSME helpt je om daar gestructureerd en professioneel antwoord op te geven – ook als je nog in een beginfase zit.
Goed om te weten is dat de VSME in modules is opgebouwd. Voor kleine bedrijven is er een basisroute/module met alleen de kernpunten van duurzaamheidsrapportage. Denk aan: basisinformatie over milieu, mensenrechten, governance. Voor middelgrote bedrijven en voor bedrijven met meer ervaring met duurzaamheid zijn er uitgebreidere rapportageopties. Denk aan ketenverplichtingen of klantvragen.
De structuur van de VSME sluit aan op die van de Europese CSRD/ESRS, maar is bewust veel compacter en eenvoudiger gehouden. Dit maakt het mogelijk om wél aan te sluiten op de duurzaamheidsvragen van klanten, ketenpartners en financiers, zonder dat bedrijven direct geconfronteerd worden met de volle complexiteit van de CSRD.
Wil je de voordelen van de VSME-richtlijn benutten, dan zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen. Dit is hoe je de VSME gebruikt:
Bepaal welke duurzaamheidsinformatie relevant is: focus op de ESG-factoren die voor jouw sector en klanten het belangrijkst zijn.
Zorg voor een gestroomlijnde dataverzameling: gebruik tools en processen om eenvoudig gegevens over je CO₂-uitstoot, energieverbruik en maatschappelijke impact te verzamelen.
Integreer duurzaamheidsrapportage in je bedrijfsvoering: maak het een vast onderdeel van je strategie en communicatie naar klanten en financiers.
Gebruik VSME als groeikans: zie duurzaamheidsrapportage niet als een last, maar als een kans om je marktpositie te versterken en financiering toegankelijker te maken.
De VSME-richtlijn biedt bedrijven die niet CSRD-plichtig zijn een toegankelijke manier om hun duurzaamheidsinspanningen inzichtelijk te maken. Dit vergroot je kansen op financiering, helpt je te voldoen aan klantverwachtingen en geeft je een concurrentievoordeel in een markt waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Door nu in te zetten op duurzaamheidsrapportage, bereid je je bedrijf voor op de toekomst en zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor zowel financiers als grote klanten.