Tourism Plastic Pledge

project results

Circulaire Economie

Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zit. Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. En daarmee verantwoordelijk voor een hoog percentage vervuiling. Uit onderzoek blijkt dat hotelkamerbezoekers veel meer plasticafval genereren dan een normaal huishouden in dezelfde regio. Met de reductie van plastic maakt deze industrie dus veel impact.

Het project: de strijd tegen plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

In september 2019 initieerde MVO Nederland de International Tourism Plastic Pledge. De inmiddels 215 ondertekenaars van deze pledge erkennen de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling. Aangesloten zijn reisorganisaties, accommodaties, certificeringspartijen, sectororganisaties, ngo’s en experts. Denk hierbij aan ANVR, Landal GreenParks, Hostelling International, Fox Verre Reizen, Better Places en TUI Group.

"Plasticvervuiling is een grote uitdaging, zowel voor de aantrekkelijkheid van de bestemmingen als voor het milieu. TUI Group is ervan overtuigd dat we door het bundelen van krachten sneller kunnen opschalen. Het is goed dat MVO Nederland zo veel bedrijven heeft bewogen om de Tourism Plastic Pledge te ondertekenen" aldus Melvin Mak, Manager of Sustainability bij TUI.

Het resultaat: van nationaal naar internationaal met Global Tourism Plastic Initiative

Onder begeleiding van MVO Nederland werkten de ondertekenaars aan een concreet plan om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticvervuiling te voorkomen. Om impact te maximaliseren en de internationale samenwerking te versterken, is de International Tourism Plastic Pledge (ITPP) in mei 2021 overgegaan in het Global Tourism Plastics Initiative (GTPI). Door samenwerking onder de paraplu van de GTPI kunnen organisaties wereldwijd samenwerken aan de aanpak van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen. Dit zal de internationale sector helpen om op gecoördineerde wijze  actie te ondernemen.

Het Global Tourism Plastics Initiative is ontwikkeld binnen het Sustainable Tourism Programme van het One Planet Network. Dit is een multi-stakeholder samenwerking die zich richt op de implementatie van SDG 12, verantwoorde consumptie en productie. De GTPI wordt geleid door het UN Environment Programme en de World Tourism Organization, in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation.

MVO Nederland is betrokken als onderdeel van de Advisory Group en treedt op als actieve ambassadeur van de GTPI.

"Plasticvervuiling is een groot probleem. Het is goed dat MVO Nederland zo veel bedrijven heeft bewogen om de Tourism Plastic Pledge te ondertekenen"

Melvin Mak, Manager of Sustainability bij TUI.

Ook bijdragen?

Wij nodigen alle partijen werkzaam in de toeristische sector uit om zich aan te sluiten bij het Global Tourism Plastics Initiative. Plasticvervuiling bedreigt alles wat vakantiebestemmingen de moeite waard maakt om te bezoeken. Laten we ons gezamenlijk inzetten voor het behoud van vakantiebestemmingen.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.