Toekomstscenario's: werken in een meer circulaire economie

project results

Circulaire Economie

In 2030 moet de economie 50 procent circulair zijn, uiterlijk in 2050 100 procent. Zo zijn de doelen voor een circulaire economie vastgesteld door Nederlandse en Europese overheden. Dit vereist een andere manier van werken en heeft een enorme impact op onze arbeidsmarkt. Echter, het is nog onduidelijk wat die andere manier van werken dan precies inhoudt. Een helder toekomstbeeld is cruciaal voor ondernemers, onderwijs en overheid om concrete stappen te zetten in de circulaire transitie. Daarom ontwikkelden 24 experts, op initiatief van MVO Nederland en Goldschmeding Foundation, toekomstscenario's voor de Nederlandse arbeidsmarkt in een circulaire economie.

Wat houdt het project in?

Een groep van experts op het gebied van arbeidsmarkt en circulaire economie - deelnemers vanuit bedrijfsleven, onderwijs, overheid, kennisinstellingen en vakbewegingen - ontwikkelden in een aantal werksessies vier toekomstscenario's, die beschrijven hoe de arbeidsmarkt en de perceptie van 'werk' zich ontwikkelen in een circulaire economie. Zo kunnen betrokken partijen onderbouwd maatregelen treffen om zich goed voor te bereiden op de mogelijke scenario’s.

Vervolgens zijn er per scenario handelingsperspectieven ontwikkeld, zodat een ondernemer, onderwijsinstelling of ministerie concrete stappen kan zetten die bijdragen aan de circulaire economie. Met als uiteindelijk doel dat alle betrokkenen gezamenlijk een wendbare arbeidsmarkt creëren, die bijdraagt aan een soepele en rechtvaardige transitie naar een circulaire economie.

Resultaat: een verkenning met viertoekomstscenario's

Op 7 februari 2022, tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, werden de uitkomsten in de vorm van een verkenning gepubliceerd. Hierin staan vier mogelijke toekomstscenario's voor de Nederlandse arbeidsmarkt in een circulaire economie:

 1. Competitief zakendistrict

 2. Georganiseerde metropool

 3. Efficiënte stadshub

 4. Betekenisgerichte community

Klik op de knop hieronder om de Verkenning Toekomstscenario's: Werken in een meer circulaire economie te lezen.

Het project wordt uitgevoerd door MVO Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation. Deze werkt aan een betere wereld waarin mens, werk en economie met elkaar in balans zijn én elkaar versterken.

Wie zijn de experts?

De groep experts bestaat onder andere uit:

 • Alain Wouters, Whole Systems (procesbegeleider)

 • Andre Rodenburg, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 • Dirco Dekker, Manpower Group Nederland

 • Duco de Mol van Otterloo, Circle Economy

 • Giuseppe van der Helm, Leren voor Morgen

 • Jeroen van Muiswinkel, Copper8

 • Joke Dufourmont, AMS Institute

 • Karlijn Mol, Duravermeer

 • Laura Roebroeck, Katapult

 • Lena Hartog, Youth for Sustainable Travel

 • Michel Schuurman, MVO Nederland

 • Riemer Kemper, SER

 • Salomé Galjaard, Gemeente Amsterdam

 • Sarah Hardus, Sociaal en Cultureel Planbureau

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.