Onderzoek: circulair & inclusief ondernemen

Circulair en inclusief ondernemen zijn allebei belangrijk voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Maar in de praktijk blijkt vaak dat organisaties focussen op één van de twee. Toch zijn er ook bedrijven die succesvol zijn op beide vlakken. Wat doen zij anders? Samen met de Universiteit Utrecht onderzochten we de kenmerken van deze koplopende organisaties én onder welke omstandigheden circulair en inclusief elkaar (kunnen) versterken. Het doel: bedrijven die de ambitie hebben om circulair en inclusief te worden een stap verder te helpen. Ga jij ook aan de slag?

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation en uitgevoerd aan de hand van:

  • Een survey onder een grote groep bedrijven om de kenmerken van circulair en inclusief ondernemerschap in kaart te brengen

  • Verdiepende interviews met een selectie bedrijven om inzicht te krijgen in de verschillen en overeenkomsten op dit vlak

  • Een Community of Practice om inzicht te krijgen in de praktische uitkomsten en ervaringen op dit gebied

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het onderzoeksrapport. Meer inspiratie ophalen? Luister het podcastinterview met hoofdonderzoeker Naomi Ellemers. Wil je juist praktische tips om zelf met circulair en inclusief aan de slag te gaan? Download dan de ‘Aan de slag met…’ Kortom: volop mogelijkheden, het is aan jou om te kiezen wat je wilt.

Onderzoeksresultaten

Hieronder vind je de uitkomsten van het onderzoek, die aan de hand van vijf hoofdthema’s aan je worden gepresenteerd.

Podcastinterview met Naomi Ellemers

Luister hieronder naar het interview dat we hadden in Paushuize te Utrecht. Over wat bedrijven kenmerkt die circulair en inclusief ondernemen. Over hoe ze met elkaar in verbinding staan. En wat jij morgen kunt doen om ermee aan de slag te gaan.

We hebben de inzichten uit het onderzoek en de tips uit de praktijk voor je gebundeld. Hierin vind je 5 stappen om toe te passen binnen je organisatie en lees je wat bedrijven doen die succesvol circulair en inclusief met elkaar combineren. Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan direct in je inbox.

Download het stappenplan

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.