Voor Partners

Elk jaar organiseert MVO Nederland het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar: Nieuwe Economie (NE). Achthonderd bezoekers komen op één dag bijeen voor inspiratie en activatie – van ondernemers tot mkb-bedrijven en van grote corporaties tot overheidsinstanties. Voor onze partners is het festival het grootste event van het jaar. Enerzijds is het een moment voor inspiratie, anderzijds ook vooral geschikt om je netwerk in een klap uit te breiden met waardevolle contacten en businesskansen. Elk jaar kiest MVO Nederland een thema dat past bij waar we in de transitie in een nieuwe economie staan. In 2022 was dat een ‘Ode aan het ongemak’.

Waarom ode aan het ongemak? Om de nieuwe economie te bereiken moeten we veranderen. Als ondernemer, als bedrijf, als overheid. En als mens. Alleen, veranderen is spannend. Veranderen kost energie. En ja, dat zorgt voor ongemak. Over je angst voor het onbekende heen stappen en lef tonen. Gesprekken aangaan met andersdenkenden. Durven zeggen wat je vindt, ongeacht de belangen of rol die je hebt. De eenvoudigste weg is ook de comfortabelste: niet veranderen. En dat is wat er in de transitie soms ook gebeurt. Verstopt onder alle discussies rondom stikstofuitstoot, windmolens in achtertuinen, minder vlees-campagnes en absurde bonussen voor topmannen.

Net even anders

Voor NE22 besloten we te gaan voor de meest nodige weg: dwars door het ongemak heen. En dat betekende comfort zone-doorbrekende boks-sessies in plaats van rondetafels. En een keynote van een psychiater over het ongemak van de menselijke geest in plaats van een verhaal over de theoretische kant van duurzaamheid. Uiteraard bleven succesnummers uit vorige jaren wel behouden, al was het in een licht aangepaste vorm. Dus: mini-colleges van inspirerende, andersdenkende sprekers en veel ruimte om te netwerken met ondernemers – in welke vorm dan ook. Ook de locatie – Beurs van Berlage in Amsterdam – bleef ongewijzigd ten opzichte van 2021 en 2020.

"Geweldig! Waar het schuurt, kom je uit je comfortzone. Als je binnen je comfortzone blijft, verandert er nooit iets. Mooie keuze!"

Bezoeker, NE22

Uiteindelijk kwamen 800 bezoekers vanuit het mkb, grootbedrijf en de overheid bij elkaar voor onder meer een spraakmakende keynote van psychiater Damiaan Denys en interactieve boksringsessies onder de bezielende leiding van Lisette Wellens. Daarin gingen onder meer Kees Klomp en Richard Emmerink (Schiphol) in discussie over de toekomst van de luchtvaart, vocht minister van de nieuwe economie Michel Scholte een verbaal gevecht uit met VVD-Kamerlid Silvio Erkens en gingen Marc Bras (BMW) spreekwoordelijk op de vuist met Donald Pols (Milieudefensie).

Ruud Veltenaar, Madhu Mathoera, Mitchell van Dooijeweerd, Arash Aazami en Irene Koel gaven inspirerende mini-colleges over hun kijk op ongemak in de duurzame transitie. Dit jaar was er op NE22 meer tijd en ruimte dan ooit om te netwerken. In het Business Date Café stonden 25 duurzame partijen om mee in gesprek te gaan. Bekijk hieronder de video van NE22. De foto’s van NE22 bekijk je hier.

Hoge waardering van bezoekers

Bezoekers gaven NE22 in de evaluatie een hoge NPS-score van 56. Tachtig procent waardeerde de netwerkmogelijkheden met goed tot heel goed, de presentatie van Damiaan Denys scoort een 7,6 op een schaal van 1 tot 10, de minicolleges een 7,3. Bezoekers zijn met name enthousiast over het thema: “"Goed gekozen en passend bij de tijdsgeest". Het concept van de boksring werd ook gewaardeerd. Zoals een bezoeker zei: "Dat zou naar mijn idee in de reguliere politiek ook wat vaker moeten gebeuren.” 82 procent van de bezoekers gaf uiteindelijk aan ook op NE23 weer te willen komen.

"Ik heb veel inspiratie opgedaan door de goede sprekers en mogelijkheid tot netwerken"

Bezoeker, NE22

Meer weten?

Met het Nieuwe Economie-festival brengt MVO Nederland jaarlijks ondernemers en ondernemende mensen bij elkaar om ze te inspireren en een mogelijkheid te bieden om te netwerken. Partners van MVO Nederland krijgen een gratis ticket. Wil je meedoen aan NE23 of heb je ideeën hoe we ons festival kunnen verbeteren? Laat het ons weten via het contactformulier.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.