In gesprek met staatssecretaris Heijnen over een circulaire textielsector

project results

De textielsector heeft een grote impact op het milieu. Jaarlijks produceren we met elkaar tonnen textielafval. In 2025 moet 20 procent van het textiel duurzaam of circulair geproduceerd zijn. Daar zijn we nog lang niet, kortom: een uitdagende transitie. Gelukkig wordt er samen met MVO Nederland door innovatieve bedrijven hard gewerkt aan een circulaire textielsector. Op 20 juni 2022 bezocht staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) één van de circulaire textielhubs TexPlus in Twente. Namens MVO Nederland waren Michiel van Yperen en Siri de Vrijer aanwezig.

Als aanjager van het Netwerk Textiel van MVO Nederland en transitiemakelaar van Dutch Circular Textile Valley kent Michiel de circulaire textielwereld als zijn broekzak. Hij onderstreepte tijdens het bezoek het belang van regelgeving, kennisdeling en centrale regie om de transitie te versnellen. Hij bracht de volgende punten in, die relevant zijn voor duurzame ondernemers in ons netwerk:

  1. Maak werk van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid.

  2. Stimuleer de inzet van lokaal geproduceerde biobased materialen zoals hennep en vlas.

  3. Stel heldere eisen aan track en tracing en labeling via een productpaspoort.

  4. Beleg de coördinatie van de transitie en versnelling bij één onafhankelijke partij.

  5. Maak de overheid leidend in het creëren van stimulerende randvoorwaarden in regelgeving en aanbesteding.

Tijdens het bezoek maakte de staatssecretaris kennis met innovaties in de circulaire textielketen. Onder andere de pilotomgeving van het Saxion Circulair Textiellab, Kringloopwinkel Het Goed en duurzame weverij Enschede Textielstad kwamen aan bod.  De dag werd afgesloten met een bezoek aan Frankenhuis, waar op een zeer innovatieve manier het textiel wordt gerecycled en wordt omgevormd tot poeders en vezels die in diverse sectoren en producten te gebruiken zijn.

Resultaat

Werkbezoeken als deze zorgen ervoor dat ondernemers hun verhaal kunnen doen en gehoord worden door bestuurders en politici. Met concrete voorbeelden uit de praktijk krijgen bestuurders en politici meer inzicht in de uitdagingen van koplopende ondernemers. MVO Nederland organiseert daarom graag werkbezoeken. En met resultaat. Politici en bewindslieden noemen deze voorbeelden uit de werkbezoeken regelmatig tijdens debatten. Of ze nodigen ondernemers uit om hun geleerde lessen te delen bij het uitwerken van het beleid. Soms inspireren de ondernemers zelfs tot aanpassing van het beleid ten faveure van de nieuwe economie. 

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met s.devrijer@mvonederland.nl

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.