In gesprek met minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over IMVO-wetgeving

project results

Een groeiende groep bedrijven neemt verregaande stappen om hun handelsketens te verduurzamen. Wetgeving belet op dit moment echter de versnelling die nodig is op weg naar de nieuwe economie. Om een gelijk speelveld voor duurzame ondernemers te bevorderen zijn scherpe randvoorwaarden essentieel. Daarom zet MVO Nederland zich namens deze ondernemers in voor ambitieuze IMVO-wetgeving in Nederland, omdat de Europese Commissie deze wetgeving steeds uitstelt. Gelukkig was daar mede dankzij onze lobby goed nieuws te melden.

MVO Nederland voerde stevige gesprekken over de nationale IMVO-wetgeving met ambtenaren, de SER en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze wet moet uitbuiting, milieuschade en kinderarbeid voorgoed uit de ketens van bedrijven bannen. En dus zeer belangrijk om oneerlijke concurrentie met vervuilende bedrijven tegen te gaan. Uit deze gesprekken bleek dat vooral grote, oude economie-bedrijven de boventoon voeren. Terwijl juist koplopende bedrijven – zoals in ons netwerk – weten wat er nodig is. MVO Nederland zette deze (mkb-)koplopers en de verantwoordelijke minister aan tafel, met resultaat. 

Arte Natuursteen, Tony’s Chocolonely, Schijvens Circulair Textiel, ASN Bank en Peeze gaven in een gesprek met minister de Bruijn aan dat het vijf voor twaalf is. Ze pleitten ervoor dat het tijd wordt om te doen wat nodig is, niet wat haalbaar is. Wetgeving is daarvoor essentieel. Tijdens het latere debat over internationaal mvo kondigde de minister aan om in Nederland nu te beginnen met deze belangrijke wetgeving. In zijn woorden: “We willen koplopers belonen”. We zijn ervan overtuigd dat onze gesprekken en directe input van ondernemers hier sterk aan hebben bijgedragen. MVO Nederland blijft het wetgevingsproces volgen om te zorgen dat de wet voldoet aan de behoeften van koplopende ondernemers.

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met s.devrijer@mvonederland.nl

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.