Lancering NEx 2024: in Nieuwspoort

project results

Voor Partners

Voor Partners

De Nieuwe Economie Index 2024 (NEx) is het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van de Nederlandse economie. We ontwikkelden deze index vanuit onze missie: het zo snel mogelijk bereiken van de nieuwe, duurzame economie. De index omvat zeven thema’s. Deze bepalen voor ondernemend Nederland  de agenda op weg naar een duurzamer bedrijf.

De lancering van de NEx – ieder jaar in januari – is een belangrijke mijlpaal voor het bereiken van ons doel: een duurzame economie binnen de grenzen van natuur en maatschappij. Daarvoor moet het systeem om. En dus grijpen we ons onderzoek jaarlijks aan om de duurzame economie sneller te bereiken. Door de NEx op de agenda van politici, bedrijven én de media te krijgen. En door dit alles te vertalen naar concrete acties voor duurzame ondernemers.

Nieuwspoort in Den Haag

Centraal in deze lancering: de presentatie van de NEx-score in Nieuwspoort, Den Haag. Letterlijk om de hoek bij de Tweede Kamer, om zo de drempel voor politici en beleidsmakers zo laag mogelijk te houden. We boden dertig van onze partners de kans in gesprek te gaan met politici van GroenLinks/PvdA en BBB, en diverse beleidsmakers van ministeries. Ondernemers gaven rechtstreeks input over wat ze nodig hebben om duurzaam ondernemen eenvoudiger te maken. En lieten zien wat er al kan. Uiteraard was er ook volop mogelijkheid tot netwerken met de aanwezige partners – iets wat MVO Nederland-bedrijven altijd blij maakt.

Foto’s

Bekijk alle foto’s van de lancering in Nieuwspoort via de knop hieronder.

Credits: Marco de Swart, PhotoRepublic.

Om nóg meer impact te maken – op zowel politiek als op ondernemend Nederland – zetten we in op publicaties van de NEx in landelijke- en vakmedia. Dit vergroot het bereik van onze boodschap bij politiek en ondernemend Nederland. En zo ook het gesprek in de politiek. Onder meer het AD (inclusief regionale edities), de Telegraaf, RTL Z en Trouw publiceerden, vaak voorzien van een interview met onze interim directeur-bestuurder Wouter Scheepens. Ook BNR trok Wouter de studio in voor duiding van de resultaten. Gezamenlijk bereikten we zo in potentie vele miljoenen Nederlanders met onze conclusie dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt.

Praktisch voor ondernemers

Om te voorkomen dat de NEx eindigt als zoveelste rapport in de la, maken we hem ook praktisch toepasbaar. De MVO Nederland-website is hiervoor op elk van de zeven thema’s voorzien van wat bedrijven en de overheid op de agenda kunnen zetten richting 2025, drie concrete tips om uit te voeren én concrete stappenplannen en projecten van MVO Nederland. Ook interviewden we op elk thema een partner die laat zien dat duurzaam ondernemen én geld verdienen wel goed samengaan, zodat andere bedrijven zich daardoor kunnen laten inspireren.

Uiteraard zorgde de NEx ook voor veel bereik op social media. Uiteraard via onze LinkedIn- en X-post, maar ook de posts van onze directeur-bestuurder en (geïnterviewde) partners vielen op. Alles voor een duurzame, nieuwe economie. En voor een nog hogere score in 2025.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2024
Dit was de tweede editie van Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.
Lees meer
True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.