IMVO-vouchers

project results

Transparante Ketens

Van 2012 tot en met 2022 boden de IMVO-vouchers financiële ondersteuning aan bijna 300 mkb-ondernemers met ambities voor het verduurzamen van hun internationale keten. Aangezien de laatste ronde vouchers in 2022 is toegekend en er nog geen zicht is op terugkeer van de vouchers, is het tijd voor een terugblik. Wat zijn IMVO-vouchers precies, waarom zijn ze waardevol en vooral: wat hebben we er de afgelopen jaren mee bereikt?

Hoewel het Nederlandse bedrijfsleven grotendeels bestaat uit mkb-bedrijven, vallen ze qua regelingen op het gebied van verduurzamen van de internationale keten vaak tussen wal en schip. Daarbij is Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) nog lang niet standaard bij veel bedrijven, en geldt voor het mkb vaak een gebrek aan financiële middelen, tijd en kennis. De IMVO-vouchers zijn een concreet middel om mkb-bedrijven te steunen wanneer ze aan de slag willen met hun keten

Verduurzamen van de internationale handelsketen

MVO Nederland verleende door middel van de IMVO-vouchers financiële ondersteuning aan mkb-bedrijven die hun internationale handelsketen wilden verduurzamen.  Met deze voucher kregen de ondernemers vijftig procent terug van de kosten voor het inhuren van een externe adviseur om hun internationale handelsketen te verduurzamen – tot een maximum van 10.000 euro. Van haalbaarheidstudies en advies over transparanter maken van je keten tot de introductie van duurzame innovaties of het opzetten van pilotprojecten of impactstudies; de IMVO-voucher bood een uitkomst.

In elke voucher zaten drie componenten: het mkb-bedrijf, de handelspartner en de adviseur. De handelspartner werd aangewezen in een zogenaamd Private Sector Development land, benoemd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Denk hierbij aan landen in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Samen met deze handelspartner werkte het mkb-bedrijf aan verduurzaming in de keten. De Nederlandse of internationale adviseur voorzag het mkb-bedrijf vervolgens van advies en onderzoek op het gebied van mensenrechtensituaties, het verbeteren van arbeidsomstandigheden en/of het milieubeleid bij handelspartners in ontwikkelingslanden.

"Het onderzoek heeft ons dusdanig veel opgeleverd dat we nu concrete handvatten hebben om verder aan de slag te gaan met verduurzaming."

Mart Veeken, Labl Fashion

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.

Ervaringsverhalen IMVO-vouchers

Door middel van de IMVO-vouchers verleende MVO Nederland financiële ondersteuning aan mkb-bedrijven die hun internationale handelsketen wilden verduurzamen. Heb je interesse in de ervaringen van deze mkb-ondernemers met de IMVO-voucher? Bekijk dan hun verhalen.

Contact

Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met Marit: m.berkelaar@mvonederland.nl.

Marit Berkelaar

Programmamanager

Misschien vind je dit ook interessant

True Cost Accounting in de koffiesector
Hoe bereken je de echte prijs van koffie? In dit project gingen we aan de slag met True Cost Accounting.
Lees meer
Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.