Kunststofverpakkingsafval als grondstof

project results

Circulaire Economie

Plastic is een materiaal dat heel goed is her te gebruiken. Toch kiezen veel producenten bij de inkoop van deze grondstof nog voor nieuw. En dat terwijl er volop huishoudelijk plastic afval wordt ingezameld. De uitdaging? De vraag naar deze afvalstroom laten toenemen. Precies de reden dat MVO Nederland samen met Rijkswaterstaat (RWS), Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Polymer Science Park (PSP) het Kunststofverpakkingsafval als grondstof-programma (KVG) lanceerde.

In vijftien pilots gingen deelnemende bedrijven aan de slag met plastic verpakkingsafval, ook wel recyclaat. Door te werken aan nieuwe toepassingen laten de pilots zien dat recyclaat een waardevolle grondstof is die kwalitatieve producten oplevert. Van Dijk Flora en Royal Lemkes onderzoeken bijvoorbeeld hoe plantentrays en kweekpotten in de toekomst circulair kunnen zijn. MVO Nederland begeleidde de deelnemers een jaar lang bij de uitvoer van de pilots.

Met plastic is veel mogelijk

De pilots laten zien dat er met plastic consumentenafval van alles mogelijk is: van tiny buildings en speelgoed tot douchewanden. Midwaste was deelnemer aan het programma en is blij met de resultaten: “We moeten laten zien wat er allemaal met gerecycled verpakkingsafval kan. Niet met een wijzende vinger zeggen hoe het moet, maar juist enthousiasmeren door bedrijven mee te nemen in wat mogelijk is.”

Hema & Lobbes: 'gezond' zandbakspeelgoed van gerecycled verpakkingsafval

Een van de samenwerkingen uit het programma draaide om zandbakspeelgoed. Retailer HEMA en speelgoedgroothandel Lobbes – concurrenten als het gaat om speelgoed – ontwikkelden via het KVG-programma zandbakspeelgoed van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval. Aan speelgoed zitten nogal wat Europese eisen wat betreft veiligheid en gezondheid. Extra uitdagend dus, om dat van gerecycled plastic te maken. Toch is het de partijen gelukt om met deze grondstof zandbakspeelgoed te produceren dat ze komend jaar op de markt brengen. Een mooi bewijs van wat er met hergebruik mogelijk is als partijen de krachten bundelen.

Misschien vind je dit ook interessant

Aan de slag met circulaire kunststoffen: verfemmers
In de buyer group verfemmers kwam de hele keten bij elkaar om te werken aan circulaire verfemmers
Lees meer
Buyer group voeding
Hoe realiseer je de eiwittransitie in meerdere sectoren? MVO Nederland bracht 15 organisaties bij elkaar om samen te werken aan de eiwittransitie
Lees meer
CSRD-Day
Om bedrijven te helpen bij de CSRD organiseerden we in januari 2024 CSRD-Day.
Lees meer
Bekijk alle projectresultaten

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.