Schoon water uit de kraan is in Nederland vanzelfsprekend. Maar de manier waarop het geproduceerd en vervoerd wordt kan nog beter. Daarom werken de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven samen om hun sector sneller te verduurzamen: onder begeleiding van MVO Nederland zetten ze vergaande stappen op het gebied van circulariteit, duurzame chemie en duurzaam inkopen. Dit onder de noemer Blauwe Netten.

De drinkwaterbedrijven in de coalitie Blauwe Netten maken afspraken, ontwikkelen gezamenlijke werkwijzen en delen geleerde lessen over het implementeren van verduurzamingsmaatregelen. Twee thema’s waar de bedrijven samen aan werken zijn circulaire leidingen en CO2 beprijzen.

Circulaire leidingen

Jaarlijks schaffen de drinkwaterbedrijven voor zo’n 60 miljoen euro aan leidingmaterialen aan bij hun leveranciers. Voor die infrastructuur is nu een zogenaamd Materialenpaspoort ontwikkeld. Dat geeft inzicht in de samenstelling van het product, de oorsprong van het materiaal en of het na gebruik is te hergebruiken. Zo kunnen de drinkwaterbedrijven hun afvalstromen verminderen en restmaterialen beter hergebruiken.

CO2 beprijzing

Om ervoor te zorgen dat duurzame alternatieven – ondanks hun vaak hogere prijs –aantrekkelijker worden, stelden de drinkwaterbedrijven gezamenlijk een methode op voor het toepassen van een prijs voor CO2-uitstoot. Door een fictieve prijs van honderd euro per ton CO2 in rekening te brengen verbetert de business case van een duurzaam alternatief. Hiermee lopen de drinkwaterbedrijven voor in het gedachtegoed ‘de vervuiler betaalt’.

“Met Blauwe Netten zetten we een flinke stap vooruit,” zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. “Niet alleen de drinkwaterbedrijven zelf worden duurzamer, het heeft ook positieve gevolgen voor hun leveranciers, grondstofverbruik en het aandeel duurzame energieopwekking. Bovendien geven de drinkwaterbedrijven een goed voorbeeld aan andere sectoren. Door samen te werken kom je eerder tot resultaten en brengen we verduurzaming in Nederland in een stroomversnelling.”

Alle Nederlandse drinkwaterbedrijven doen mee met Blauwe Netten: Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waternet en Waterleiding Maatschappij Limburg.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Fenna via f.cerruti@mvonederland.nl.

Fenna Cerutti

Sectormanager Drinkwater en Infra

Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Pathways to Prosperity
Pathways to Prosperity werkt om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.
Lees meer
Bekijk alle projecten