Blauwe Netten: duurzame samenwerking in de drinkwatersector

Schoon water uit de kraan is in Nederland vanzelfsprekend. Maar de manier waarop het geproduceerd en vervoerd wordt kan nog beter. Daarom werken nu alle tien de Nederlandse drinkwaterbedrijven samen om hun sector sneller te verduurzamen: onder begeleiding van MVO Nederland zetten ze vergaande stappen op het gebied van duurzame energie, duurzame chemie en duurzaam inkopen. Dit onder de noemer Blauwe Netten.

De drinkwaterbedrijven in de coalitie Blauwe Netten maken afspraken op zes thema’s. De eerste focus is de verduurzaming van hun eigen energieverbruik door duurzaam in te kopen, op te wekken en een efficiëntere distributie van het water. Ook werken ze aan het verduurzamen van de hulpstoffen die nodig zijn bij waterzuivering.

Circulaire leidingen

Jaarlijks schaffen de drinkwaterbedrijven voor zo’n 60 miljoen euro aan leidingmaterialen aan bij hun leveranciers. Voor die infrastructuur is nu een zogenaamd Grondstoffenpaspoort ontwikkeld. Dat geeft inzicht in de keten van het materiaal en wat er na gebruik mee gebeurt. Zo kunnen de drinkwaterbedrijven hun afvalstromen verminderen en restmaterialen beter hergebruiken.

“Met Blauwe Netten zetten we een flinke stap vooruit,” zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. “Niet alleen de drinkwaterbedrijven zelf worden duurzamer, het heeft ook positieve gevolgen voor bijvoorbeeld toeleveranciers, grondstofverbruik en het aandeel duurzame energieopwekking. Bovendien geven de drinkwaterbedrijven een goed voorbeeld aan andere sectoren. Door samen te werken kom je eerder tot resultaten en brengen we duurzaamheid in Nederland in een stroomversnelling.”

Alle Nederlandse drinkwaterbedrijven doen mee met Blauwe Netten: Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waternet en WML.

David Thelen

Sectormanager d.thelen@mvonederland.nl
Terug naar overzicht