Koploper Richard Emmerink (Schiphol): “Systeemverandering begint bij persoonlijke motivatie.”

Om tot het kantelpunt naar de nieuwe economie te komen, zijn grote, innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand aan een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. De eerste in de reeks is Richard Emmerink, directeur corporate development van Schiphol. Hij spreekt onder meer over de waarde van vliegen en de manieren waarop dat anders kan.

Emmerink is binnen Schiphol onder andere verantwoordelijk voor de visie en strategie. Oók duurzaamheid als kernelement van de Schiphol-strategie valt hieronder, zo vertelt Emmerink: “In de twee jaar dat ik hier werk, heb ik mezelf ontwikkeld tot pleitbezorger van duurzame luchtvaart. Luchtvaart is belangrijk voor de wereld en Nederland. Voor bedrijven, maar ook voor de zelfontplooiing van burgers. Ik wens het mijn kinderen toe dat ze later ook andere culturen kunnen leren kennen en de wereld kunnen ontdekken. Maar het is ook duidelijk dat de wereldwijde luchtvaart zo snel mogelijk duurzaam moet worden en daarom geen uitzonderingspositie binnen het akkoord van Parijs moet hebben.”

Schiphol heeft hoge ambities gesteld: “We willen de meest duurzame luchthaven ter wereld zijn. Daarom willen we afvalvrij en energiepositief zijn in 2030. En wekken we meer energie op dan we gebruiken. Van afvalvrij willen we toewerken naar een circulaire luchthaven in 2050. En misschien wel het belangrijkste – ondanks dat we zelf geen vliegtuigen hebben: we zetten ons in om het gebruik van duurzame brandstoffen op grotere schaal mogelijk te maken en om geluidshinder in de omgeving te verminderen.”

Duurzame luchtvaart

Emmerink: “De uitdagingen in de luchtvaart zijn ingewikkeld. Zo lang vliegen zonder CO2-uitstoot nog niet mogelijk is, is compensatie met een zo hoog mogelijke kwaliteit belangrijk. Tegelijkertijd moet er maximaal worden geïnvesteerd in zuinigere vliegtuigen en innovatie om bio- en synthetische brandstoffen op grote schaal mogelijk te maken.”

Ook het vervangen van korte afstandsvluchten door de trein is belangrijk, aldus Emmerink. “Schiphol moet een multimodale hub worden. Nodig is dan een hoogwaardig ov-netwerk, onder andere met een naar Schiphol doorgetrokken Noord/Zuidlijn. Om dit te realiseren moeten we samenwerken met partners, zowel in de luchtvaart als daarbuiten. Ook is stimulerend overheidsbeleid nodig vanuit zowel Nederland als Europa.”

MVO Nederland

Emmerink vertelt dat dit complexe vraagstuk om de juiste kennis vraagt. Onder meer dankzij het partnerschap van MVO Nederland kwam hij in aanraking met het Sustainability Leadership Program dat het netwerk samen met TIAS heeft ontwikkeld. “Door het programma ben ik overtuigd van de verantwoordelijkheid die leiders binnen bedrijven hebben en moeten nemen. We moeten vaker het bedrijfsbelang ontstijgen en kijken naar het belang van de wereld.”

Systeem anders inrichten

“Het economisch systeem is verkeerd ingericht. De wereldwijde uitstoot van CO2 stijgt nog steeds. Als we zo doorgaan leidt het tot onomkeerbare schade aan onze mooie planeet. Maar om dat systeem te veranderen moet je tegen de wind in. Die verandering moet uit de persoonlijke motivatie van mensen komen want als we het aan de markt overlaten gaat er te weinig gebeuren. Dat is de afgelopen 20 jaar wel gebleken. Het is onbegrijpelijk en niet te verteren dat we als wereld niet in staat zijn tot een systeem van serieuze CO2-heffingen te komen. Ik denk dat iedereen dan ook op zoek moet naar persoonlijke zingeving. Een leuke baan om geld te verdienen voor je familie is belangrijk maar we moeten de aarde ook op een goede manier achterlaten. Gelukkig reageren veel mensen enthousiast op wat ik doe. Ik krijg vaak hulp aangeboden, zelfs van mensen die al met pensioen zijn. Soms met de boodschap dat ze dit eigenlijk zelf al hadden moeten doen.”

Schiphol is onderdeel van verschillende samenwerkingsverbanden in de luchtvaartsector en daarbuiten: “Door samen te werken en bijvoorbeeld lid te zijn van het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland doen we inspiratie op van vooroplopende partijen. Samenwerken is nodig, in de luchtvaart en over industrieën heen.”

Sustainability Leadership Program

In het Sustainability Leadership Program krijg je kennis en tools aangereikt om de duurzame impact van jouw organisatie te vergroten. Lees hier meer informatie over het programma.Misschien vind je dit ook interessant

Waarom luisteren we naar de verliezers van de toekomst?

28 maart 2024

Verduurzamen en geld verdienen zijn onverenigbaar. Althans, dat beeld ontstaat als je de oproep van menig groot bedrijf in de media mag geloven.

Lees meer

In gesprek met onze adviseur public affairs over de nieuwe EU-wet over ketenverantwoordelijkheid: de CSDDD

27 maart 2024

Wat betekent het uitstellen van de zorgplichtwet voor duurzame ondernemers? Onze adviseur Public Affairs geeft antwoord.

Lees meer

Maria van der Heijden verlaat MVO Nederland

29 februari 2024

In onderling overleg hebben Maria van der Heijden en de Raad van Toezicht besloten dat zij niet terugkomt in haar rol als directeur-bestuurder.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.