Interim-directeur-bestuurder Wouter Scheepens: “Ik wil samen verder bouwen aan de duurzame economie”

Nieuws

Wouter Scheepens vervangt de komende maanden Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. Zij werkt aan herstel van de ziekte van Kahler. Na een uitgebreide selectieprocedure is Scheepens door de Raad van Toezicht - met inbreng van het managementteam - aangesteld om alle taken van Van der Heijden over te nemen. We spreken Scheepens over hoe hij bij MVO Nederland terecht is gekomen, wat hij hier gaat doen en waarom zijn hart voor duurzaamheid daarvoor zo belangrijk is.

“Er is tegenwoordig vrijwel geen bedrijf dat de mond niét vol heeft van duurzaamheid. Hartstikke mooi natuurlijk, maar de grote vraag is: hoe duurzaam zijn ze nu echt? Het blijkt vaak lastig duurzaamheid echt te integreren in kernprocessen Wat dat betreft spreekt de ondernemende aanpak van MVO Nederland me al jaren aan”, begint Scheepens. “Ik ben in ongeveer 25 jaar in de wereld van duurzaamheid bezig en steeds activistischer geworden. Eind jaren negentig leek ik vooral eenoog in het land der blinden. Duurzaamheid heeft gelukkig aan belang gewonnen. Maar of er achter alle duurzame woorden van vandaag ook een duurzaam hart zit en niet alleen een portemonnee, dat weet ik niet altijd.”

Scheepens groeide op in Tilburg, waar hij een rechtenstudie afrondde. “Ik wist daarna meteen zeker dat ik daar mijn leven niet aan ging wijden. Ik kwam bij ABN Amro terecht waar ik in mijn laatste baan daar een afdeling voor brand and reputation management mocht opzetten. Toen heb ik duurzaamheid daar op de agenda gezet, omdat juist dat onderwerp gaat over lange termijn, over stakeholders. Die ervaring nam ik mee naar Steward Redqueen, een adviesbureau in duurzaamheid dat ik met twee partners oprichtte.”

Belletje van Peter Blom

Steward Redqueen werkt voor multinationals, ook veel in de financiële sector. Het bureau is inmiddels dertig man sterk en heeft vestigingen in Amsterdam, Singapore en Washington. Scheepens: “Vanuit het bureau doe ik interim opdrachten en projecten voor bedrijven. Ik ben momenteel in de afrondende fase bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Toen Peter Blom belde, voorzitter van de Raad van Toezicht bij MVO Nederland, was ik meteen geïnteresseerd. Het sprak me aan om de organisatie te runnen in de geest van Maria.”

Scheepens geeft aan dat hij vooral een dienende directeur-bestuurder wil zijn. “Maria heeft een krachtige club van ondernemende mensen om zich heen verzameld. Ik voel me comfortabel om hier mijn ervaring in te zetten, uitgaande van wat er al staat. En tuurlijk, er zullen misschien mensen zijn die niet hadden verwacht dat MVO Nederland een witte man van achter in de vijftig aanstelt als interim directeur. Maar ik zit er echt in vanuit mijn hart. Een hart dat over een paar maanden hopelijk nog sneller klopt omdat een gezonde Maria zegt dat het goed is gegaan.”

Uiteraard wil Scheepens de komende tijd ook zijn eigen accenten leggen. “Ik wil mijn bijdrage leveren om nog meer partners aan boord te krijgen. Ook om MVO Nederland een gezonde organisatie te laten blijven richting dat kantelpunt in 2025. En nee, ik ga geen platte verkoop doen, maar ben er wel van overtuigd dat we die duurzame economie sneller halen als iedereen meedoet. Ik zie onwaarschijnlijk uit naar samenwerking met alle medewerkers en partners, en hoop een ieder de komende tijd te spreken.”

Nieuwsbericht

Lees ook het nieuwsbericht over de aanstelling van Wouter Scheepens.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.